Ország-világ

2005.03.10. 06:13

Kelet-Európa ütemesen zárkózik fel

Az új kelet- és közép-európai országok belépésével az unió gazdasági fejlődésének üteme az elmúlt években egyértelműen megélénkült – írja a Handelsblatt című német gazdasági napilap.

Gyulay Zoltán

Négy és hét százalék közötti növekedésükkel az olyan új tagok, mint Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Litvánia, túlszárnyalják a régi nyugatiakat. Ezzel persze még nem válnak az Európai Unió egészének motorjává, hiszen a gazdasági teljesítményből kivett részesedésük – jó négy százalék – még viszonylag csekély.

Az új tagok a modern nyugattal szembeni visszamaradottságukat kívánják ledolgozni – mondja Josef Pöschl, a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlítások Intézetének (WWIW) szakértője. Máltát és Ciprust figyelmen kívül hagyva, a nyolc közép- és kelet-európai új tagországból Szlovénia a legfejlettebb, a második helyen Csehország tanyázik. Őket követi Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – állítja a WWIW szakértője.

Szerinte Magyarország főként a jövő technológiájának és logisztikájának alkalmazásában mutat jó példát. Emellett a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a biotechnológia, továbbá az egészségügy, a gyógyszeripar és a wellness-turizmus áll ugrásszerű fejlődés előtt. Ezek a folyamatok pedig odavezetnek, hogy a keleti bővítés versenyképesebbé teszi az EU-t a nemzet-közi gazdasági életben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában