Ország-világ

2005.03.02. 00:00

Készül Szaddám ketrece

Szaddám Huszein (67), Irak bukott diktátora. Valaha emberbőrbe bújt szörnyeteg volt: brutális, jéghideg, kegyetlen. Előbb-utóbb bíróság elé kerül, méghozzá csúcsbiztonságú fémketrecben.

Gyulay Zoltán

A bárányok hallgatnak című film jelenetei elevenednek meg a valóságban: ott a rendkívül veszélyes elmebeteget, Hannibal Lectert őrizték ugyanígy.
A diktátor egykori palotájában áll bírái elé. A per 2006-ban kezdődik, addig még legalább három hónapnyi munka vár az amerikai építőkre. A palotát szétbombázták, egyébként sem az igazságszolgáltatás céljaira készült. A tárgyalóterem közepén azonban már áll a megerősített acélból készült biztonsági kalicka. Az eljárás idején Szaddámot egy földbe épített cellában őrzik majd, közvetlenül a ketrec alatt. Reggelenként közvetlen lift viszi fel, este pedig vissza. Mindez a szövetségeseknek több millió dollárjukba kerül.
Mielőtt a tárgyalásra sor kerülne, tizenkét másik volt iraki csúcsvezetőnek kell felelnie. Mindenekelőtt egyik unokatestvérének, Ali Hasszán al-Madzsidnak, gúnynevén „Vegyi Ali”-nak. A nyolcvanas években az ő közreműködésével vetettek be mérges gázt mintegy ötezer kurd meggyilkolására. Az év első felében ítélkeznek Szaddám féltestvére, Barzan al-Tikriti felett is, aki a titkosrendőrség parancsnokhelyettese volt. Ha már mind a tizenketten elnyerték méltó büntetésüket, következik Szaddám. Az államügyész halált kér rá.keretes3743>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában