Ország-világ

2005.03.26. 08:27

Kétmilliós parlagfűbüntetés

A parlagfű elleni védekezésről szóló új törvényjavaslat határozott fellépésre ad módot a földhivataloknak. Az irtásról a földtulajdonosnak vagy a terület használójának kell gondoskodnia.

Regényi Huba

A törvényjavaslat szerint a hatóság június 30. után helyszíni ellenőrzést tart. Ha a parlagfű a földdarab harminc százalékán jelen van, a földhivatal húszezer és kétmillió forint között mozgó bírságot szabhat ki, illetve elrendelheti a hatósági védekezést.

A munka – a fellebbezésre tekintet nélkül – azonnal végrehajtatható. A földhivatal egy e célra felkért vállalkozóval elvégezteti az irtást. Mivel a mások egészséghez való joga egyenértékű a tulajdonhoz való joggal, a vállalkozó beléphet a tulajdonos ingatlanára, akár rendőri segítséggel is. Az irtás költségeit a terület tulajdonosának vagy használójának kell megtéríteni, a munka elvégzését követő tizenöt napon belül. A tartozás adó módjára behajtható, azaz ha a tulajdonos – vagy a terület használója – nem fizeti ki, azt az APEH szedi be. A törvényjavaslatot legkorábban a tavaszi ülésszak végén, május tájékán szavazhatja meg a parlament, de az is elképzelhető, hogy átcsúszik őszre.

A főváros üzemeltette forródrótra tavaly 770 Pest megyei, s 1830 fővárosi helyszínre vonatkozó bejelentés érkezett. A 23 önkormányzathoz összesen 1,3 millió forint parlagfű miatti bírság folyt be. A legmagasabb büntetés összege 500 ezer forint volt.

Becslések szerint a parlagfű elleni védekezéshez 6-8 milliárd forintra volna szükség. Ehhez képest a 2005-ös költségvetésben nincs állami forrás e célra, a büdzsé csak a személyi jövedelemadóból e célra felajánlott egy százalékokból várt egymilliárd forintra számít.

Ötvenezer forint feletti kiadás vár a szénanáthától szenvedő betegekre

A parlagfű júliustól az első fagyok beálltáig, akár novemberig is virágzik. A levegőben általában nyár végén legtöbb a pollen. Magyarországon másfél-két millió embert kínoz a leggyakoribb allergiás megbetegedés. Az ebben szenvedőknek akár havi tízezer forintba is kerülhet a gyógyszerek és egyéb készítmények beszerzése. A pirulákon kívül szükség lehet szemcseppre, orrcseppre, -kenőcsre, inhalálóra is. Ezeken kívül, ha valaki igénybe veszi az egyik újfajta eljárást, az egyre népszerűbb Rhinolight kezelést, akkor 30-40 ezer forintért nyúlhat a zsebébe. Különféle egyéb módszereket is kínálnak persze az orvosok, elsősorban magánrendelőjükben. Aki komolyan megpróbálja tüneteit enyhíteni, annak költségei egy szezonban jóval 50 ezer forint fölé kúszhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában