Ország-világ

2005.03.16. 06:43

Kevesebb fiatal kap munkát

A foglalkoztatottakon belül hivatalosan csökken a 15–25 év közötti fiatalok aránya. Pedig 2010-re 40 év munkaidőt kell majd igazolni a nyugdíjhoz.

Horváth K. József

Ékes Ildikó közgazdász komoly gondnak tartja a fiatalok elhelyezkedési problémáit, hiszen a jövő munkaerejéről van szó. Főleg azok kénytelenek feketén munkát vállalni, akik nem tudnak továbbtanulni.
Ez látszólag előnyös megoldás, hiszen a kézhez kapott jövedelem magasabb, mintha hivatalosan, munkaszerződéssel dolgozna valaki. A munkaadó viszont nem fizeti a társadalombiztosítási járulékokat. Így betegség esetén táppénzre nem jogosult a fiatal, s a feketén ledolgozott idő nem növeli a nyugdíjhoz szükséges munkaviszonyt sem.
Ez nem szokta izgatni az ifjakat, később azonban nagyon is fontossá válik. Magyarországon 1987-ben megemelték a nyugdíjjogosultsági alaphoz szükséges munkában töltendő időt, ami 2010-re fokozatosan 40 évre emelkedik. Idén még 38 év elég. Nyugat-Európában napjainkban tüntetnek az öregségi nyugdíjhoz szükséges munkaviszony 40 évre emelése ellen. Feketemunkában a felmondás intézménye sem működik. Ha a munkaadónak nincs tovább szüksége a dolgozóra, máról holnapra kiteheti a szűrét, egyetlen fillér végkielégítés, felmondási pénz fizetése nélkül.
A szakemberek azt javasolják, hogy amikor valaki szakmát választ, alaposan tájékozódjon. Lényeges, hogy az elméleti tanok mellé használható gyakorlati ismereteket is kapjon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában