Ország-világ

2005.03.17. 10:03

Látássegítő technikai újdonság

Egy mikrochip segítségével részlegesen visszaadhatják a vakok szeme világát. A technikai újdonsággal hamburgi kutatók kísérleteznek.

Farkas C. – Gara R.

Húsz emberen végeztek ígéretes kísérletet a hamburgi egyetemi szemészeti klinikán. Mind a húszan képesek voltak pontosan leírni a környezetet – nyilatkozta Gisbert Richard, a klinika professzora. – Sőt, felismertek eltérő nagyságú és színű tárgyakat – tette hozzá a kutatócsoport vezetője. Ezenkívül egyetlen kísérleti alany sem panaszkodott zavaró tényezőkre, például fényvillanásokra. Az orvosok olyan embereket választottak ki, akik „retinopathia pigmentosa” (RP) következtében vesztették el a látásukat. Ez a betegség azzal jár, hogy a páciens szivárványhártyájának sejtjei fokozatosan tönkremennek.

A kísérletben részt vevő vakok retinájára helyi érzéstelenítés után az orvosok egy mikrochip látóprotézist helyeztek fel mintegy fél órára. Ez idő alatt a vezeték nélküli mikrochip egy kameráról fogadta a képeket. A kamerát pedig egy szemüvegre erősítették. Az eredmény mind a húsz kísérleti alanynál várakozáson felüli volt. A kezelés teljesen veszélytelennek tűnt. – Az elektronikus jelek közvetítette ingerek nem károsították a retinát – mondta Richard.

A kutatóorvosok még ebben az évben megpróbálkoznak azzal, hogy hosszabb időre ültetik be a látóprotéziseket az első RP-betegeknél. A belgiumi Leuven egyetemi klinikáján is folynak kísérletek látássegítő protézissel, a látóidegbe vezetett elektródákkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában