Ország-világ

2005.03.30. 00:00

Legtöbbet a magyar dolgozik az EU-ban

B. K.

Az Európai Unió 25 tagállama között a legtöbbet az észtek, a magyarok, a lettek és a lengyelek dolgoznak egy év alatt – derül ki a Világgazdaság összeállításából.
Mi, magyarok az unió átlagánál 39 órával, vagyis csaknem öt nappal többet töltünk munkával. Kevesebbet viszont, mint a tengerentúlon. Az amerikaiak 64 órával többet dolgoznak a magyaroknál, ez éppen nyolc napnyi munkaidő.
Európában legkevesebbet a franciák dolgoznak egy évben, mindössze 196 napot, ami a magyarnál 34 munkanappal rövidebb munkaidőnek felel meg. Hasonlóképp irigylésreméltó a helyzetük a dánoknak, akik 28, míg a hollandok 24 nappal kevesebbet dolgoznak, mint mi itt a Kárpát-medencében.
Az ötnapos munkahét már a nyolcvanas évek elején általánossá vált Nyugat-Európában. Sőt bizonyos szakmákban már a négynapos is megvalósult például Ausztriában. A nagyarányú és folyamatosan növekvő munkanélküliség, s ennek nyomán
a foglalkoztatottság növelése ismét a munkaidő meghosszabbodásához vezetett.
Ez azonban nem járt együtt a keresetek növelésével, derült ki az unió tagállamaiban végzett munkaidő-elemzésekből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában