Ország-világ

2005.03.14. 00:00

Megszülethet az agrárbéke

Hazatérnek a gazdák a Felvonulási térről és az utakról, mert képviselőik tegnap megállapodtak a kormánnyal. Huszonegy, kemény nap után indulhatnak a tavaszi munkák.

Körmendi Gábor

Vasárnap délben aláírták az agrárbéke első állomását jelentő megállapodást a szaktárca és a demonstráló gazdák képviselői a kormány parlamenti üléstermében. A megyeggyezést Gyur-csány Ferenc miniszterelnök is ellátta kézjegyével. A miniszterelnök elmondta, jó érzéssel veszi tudomásul a megállapodást, és azt elfogadja. Mint hozzátette, az abban foglaltak végrehajtása érdekében a megállapodást a következő kormányülés elé terjeszti. Gyurcsány megjegyezte: az egyezséget a parlament által elfogadott idei költségvetés keretei között kötötték meg. Az aláírást megelőzően Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter és Jakab István, a Magosz elnöke méltatta az egyezséget, amelynek létrejöttét szavaik szerint a március 15-ei ünnep közeledte is segítette. Németh Imre a megállapodás legutóbb megszületett pontjait ismertetve elmondta, az állatjóléti támogatás kerete 10 milliárd forint lesz, amelyből 6 milliárd a sertés-, 4 milliárd a baromfiágazatnak jár majd. A keretet a gazdák az alap kimerüléséig vehetik igénybe. Ugyancsak eddig nem említett eleme az egyezségnek, hogy a 2003-as fagy- és aszálykárokra igénybe vett mintegy 50 milliárd forint hitel visszafizetésére rendelkezésre álló idő a duplájára emelkedik. Jakab István azt mondta, a magyar vidék jogos igényét fogalmazták meg a tárgyalások során. A demonstráció bebizonyította, hogy 50 év után létrejött egy erős, egységes magyar gazda-érdekképviselet. Ezt az erőt az építkezésre, az európai uniós források elérésére kívánják felhasználni – jelentette ki.
– A Magyar Demokrata Fórum üdvözli az agrármeg-állapodást, nagy örömünket fejezzük ki, hogy az megszületett a hosszú demonstrációs időszak után – mondta Habjanecz Tibor, a párt országos választmányának elnökségi tagja. 
A traktorok vasárnap délutántól elhagyták a Felvonulási teret, az utakat, a gazdák hazatértek, hogy nekiláthassanak a tavaszi munkáknak.
A Magyar Sertéstartók Szövetségének elnöke elégedetlen. Sákán Antal szerint a nemzeti támogatásokkal és a piacvédelemmel kapcsolatban a kormány nem adott garanciát a gazdáknak, enélkül pedig a megállapodás nulla. Ezért csupán felfüggesztik a demonstrációt. Az ország tizenöt helyén, illetve Budapest környékén négy ponton
tovább demonstrálnak, hiszen március 23-ig kaptak engedélyt – közölte Sákán.

Hiller István: A felelős politika sikere

– A szocialista párt üdvözli a kormány és a gazdák megállapodását. Én személy szerint is a felelős politizálás nagy sikerének tartom ennek a megállapodásnak az aláírását – mondta Hiller István a megállapodást követő órában. – A mai megállapodás öröm és siker mindenkinek, aki az agrárium és a magyar vidék boldogulását akarja, és kudarc és szomorúság mindazoknak, akik politikai haszonlesést kívántak – hangsúlyozta a pártelnök.

Áder János: Gyurcsány ferdített

– Gyurcsány Ferencet és kormányát terheli a felelősség, hogy idáig fajult a helyzet. Tíz napja még ő is azzal riogatott, hogy a gazdák követelése csak adóemeléssel és a gyógyszerárak duplájára emelésével teljesíthető. De kiderült, hogy ez nem igaz. A gazdáknak végre nem kell az utakon fagyoskodniuk, és biztosak lehetnek abban, túlélik az európai uniós csatlakozás első évét – jelentette ki Áder János a Fidesz frakcióvezetője. (ia)

Konrád Istvánné: Megmutattuk az erőnket

Konrád István-né óbarki gazdasszony: – Ökumenikus istentiszteletet tartottak a sátorban zárásképpen. Elfáradtunk, de megérte. Megmutattuk az összefogásunk erejét. Életreszóló barátságok köttettek közöttünk, és ezután nem lehet kihagyni bennünket a döntésekből. Bocsánat, hogy nevetek, de felemelték a hordozható vécét, hogy elviszik, és már félméter magasan járt, amikor kiugrott belőle egy gazdatársam… Szegény Jani!

– A mai megállapodás öröm és siker mindenkinek, aki az agrárium és a magyar vidék boldogulását akarja, és kudarc és szomorúság mindazoknak, akik politikai haszonlesést kívántak

– hangsúlyozta a pártelnök. Áder János: Gyurcsány ferdített – Gyurcsány Ferencet és kormányát terheli a felelősség, hogy idáig fajult a helyzet. Tíz napja még ő is azzal riogatott, hogy a gazdák követelése csak adóemeléssel és a gyógyszerárak duplájára emelésével teljesíthető. De kiderült, hogy ez nem igaz. A gazdáknak végre nem kell az utakon fagyoskodniuk, és biztosak lehetnek abban, túlélik az európai uniós csatlakozás első évét – jelentette ki Áder János a Fidesz frakcióvezetője. (ia) Konrád Istvánné: Megmutattuk az erőnket Konrád István-né óbarki gazdasszony:

– Ökumenikus istentiszteletet tartottak a sátorban zárásképpen. Elfáradtunk, de megérte. Megmutattuk az összefogásunk erejét. Életreszóló barátságok köttettek közöttünk, és ezután nem lehet kihagyni bennünket a döntésekből. Bocsánat, hogy nevetek, de felemelték a hordozható vécét, hogy elviszik, és már félméter magasan járt, amikor kiugrott belőle egy gazdatársam… Szegény Jani! -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában