Ország-világ

2005.03.02. 07:11

Minden idők legnagyobb adócsalóját tartóztatták le Washingtonban

Összesen 450 millió dollárral csapta be az adóhivatalt Walter Anderson amerikai üzletember. A bíróság akár 24 év börtönre is ítélheti.

Csák Elemér

A vád szerint Walter Anderson húsz éven át vezette félre az amerikai adóhivatalt. Ezalatt 200 millió dollár adót nem fizetett be; adóssága büntetésekkel és hátralékokkal együtt eléri a 450 milliót.
A milliárdos nem létező, illetve off-shore cégeken keresztül kerülte ki a közteher fizetését. Amikor letartóztatták, a lakásán több hamis útlevelet és olyan könyveket találtak, amelyek a személyi adatok megváltoztatásához adnak tanácsot.
Anderson külföldön is ismert üzletember. Öt esztendeje azért írt róla a világsajtó, mert húsz- millió dollárt fektetett be a Mir orosz űrállomás korszerűsítésébe. Azt tervezte, hogy turistautakat indít a Föld körül keringő állomásra. Gyűjteményei is híressé váltak; főleg a szürrealistákat szereti, és többek közt Salvador Dali képei lógnak lakása falán.
Ha a 12 pontból álló vád bebizonyosodik, Walter Andersont a törvények alapján akár 24 év börtönre is ítélhetik. Az üzletember tagadja bűnösségét. Bírósági tárgyalása csütörtökön folytatódik az amerikai fővárosban.

Hivatal – tele gondokkal

Az amerikai adóhivatal (IRS) egyre nehezebb helyzetbe kerül. Alkalmzottainak létszáma csökken, a nem fizetők száma folyamatosan nő. Ráadásul az afganisztáni és az iraki háború nem csak hatalmas költségével terheli az államkasszát. A háborút ellenző polgári mozgalmak egyik tiltakozási formája az, hogy megtagadják az adófizetést. Ehelyett különböző jótékonysági alapokat, árvaházakat és nyugdí-jasotthonokat támogatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában