Ország-világ

2005.03.26. 00:00

Molnár beszólt Demszkynek

Molnár Gyula, az MSZP budapesti elnöke elképzelhetetlennek tartja, hogy a választásokig az SZDSZ-szel és Demszky Gábor főpolgármesterrel közösen eredményesek lehetnek.

Körmendi Gábor

– Nekünk már nem hisznek, ezt pontosan tudjuk, mi már nem dumálhatunk tovább, aki 14 évig vezet egy várost, az ne ígérje meg, hogy majd holnaptól tudja, mi a megoldás, inkább csinálja meg – jelentette ki Molnár Gyula, az MSZP budapesti elnöke egy csütörtök esti lakossági fórumon. Gyurcsány Ferenc budapesti megbízottja közölte: nem tudja elképzelni, hogy Demszky Gábort támogassa az MSZP közös jelöltként a 2006-os önkormányzati választáson. Úgy látja, hogy az MSZP-nek Demszkyvel és az SZDSZ-szel már nincs lehetősége, hogy az elkövetkező egy-másfél évben együtt mutassanak fel eredményeket.

– Semmiféle koalíciós feszültséget nem érzek a fővárosi MSZP–SZDSZ koalícióban, értetlenül állok Molnár kijelentései előtt. Ugyan nem voltam ott a fórumon, de ha ott lettem volna, biztosan korrigáltam volna ezeket a mondatokat – mondta lapunknak Vajda Pál szocialista főpolgármester-helyettes. – Napi munkatapasztalataim szerint a koalíciós együttműködés nem igazolja vissza Molnár szavait – tette hozzá a politikus.

A Molnár által előre elképzelt másfél éves sikertelenségi víziók Bőhm András fővárosi SZDSZ-es frakcióvezetőt is meglepték. – Nagy butaságokat mondott Molnár. Úgy tudom, koalícióban működünk, és a miniszterelnök is azzal bízta meg őt, hogy a hátralévő másfél évben működjön közre, hogy a főváros és a kormány közös sikereket érjen el – nyilatkozta lapunknak. Bőhm úgy véli, a fővárosi MSZP-elnöknek meg kell majd magyaráznia a szavait mind az SZDSZ, mind pedig az MSZP, sőt Gyurcsány Ferenc előtt is.

Molnár kijelentéseire Demszky csak annyit mondott: most nincs választási kampány, az előcsatározásokban nem vesz részt. Az, hogy ki lesz az MSZP 2006-os főpolgármester-jelöltje, a párt fővárosi szervezete dönti el, ezt nevezik párton belüli demokráciának. Információink szerint a fővárosi MSZP már tavaly decemberben megalkotta hárompontos jelölési stratégiáját. Ezek szerint először azt kommunikálják, hogy az MSZP önálló főpolgármester-jelöltet indít. Másodszor azt, hogy az MSZP elkötelezett abban, hogy az általuk megnevezett személy a későbbiekben közös jelölt legyen. Harmadszor pedig, hogy a közös jelölt nem lehet Demszky Gábor.

Kuncze sajnálja, hogy Molnár már most kampányol

– Sajnáljuk, hogy Molnár Gyula munka helyett a főpolgármester-jelölési kampánnyal szeretné tölteni az elkövetkező másfél évet. Az SZDSZ azt szeretné, ha Molnár, csütörtöki szavai ellenére, koalíciós partnerével együttműködve tudna minél több eredményt felmutatni a budapestiek előtt – áll Kuncze Gábor közleményében. A pártelnök írásában emlékeztetett: az MSZP és az SZDSZ 2002-ben és az azt megelőző önkormányzati választásokon sem állított közös főpolgármester-jelöltet. Az SZDSZ jelöltje, Demszky Gábor 48, az MSZP-é, Gy. Németh Erzsébet 13 százalékot kapott.

a választásokig az SZDSZ-szel és Demszky Gábor főpolgármesterrel közösen eredményesek lehetnek. Körmendi Gábor Kuncze sajnálja, hogy Molnár már most kampányol – Sajnáljuk, hogy Molnár Gyula munka helyett a főpolgármester-jelölési kampánnyal szeretné tölteni az elkövetkező másfél évet. Az SZDSZ azt szeretné, ha Molnár, csütörtöki szavai ellenére, koalíciós partnerével együttműködve tudna minél több eredményt felmutatni a budapestiek előtt – áll Kuncze Gábor közleményében. A pártelnök írásában emlékeztetett: az MSZP és az SZDSZ 2002-ben és az azt megelőző önkormányzati választásokon sem állított közös főpolgármester-jelöltet. Az SZDSZ jelöltje, Demszky Gábor 48, az MSZP-é, Gy. Németh Erzsébet 13 százalékot kapott. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában