Ország-világ

2005.03.08. 06:25

Négymilliárdos nyugdíjposta

Jelenleg mintegy kétmillió nyugdíjasnak a postás szállítja házhoz járandóságát. A Magyar Posta utalványonként kétezer forintot kér a kézbesítésért, így a házhoz szállítás miatt évente négymilliárd forintot fizet a nyugdíjfolyósító igazgatóság – vagyis az állami költségvetés.

R. H.

Az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság (ONYF) megbeszélésbe kezdett a pénzügyi tárcával és a bankokkal arról, hogyan lenne csökkenthető e kiadás – tudta meg a Világgazdaság.
A banki átutalás  jóval olcsóbb volna. Jelenleg csaknem egymillió nyugdíjasnak van bankszámlája, és számuk folyamatosan nő. Ugyanakkor több érv is szól a hagyományos kézbesítés fenntartása mellett. Legelőször az, hogy sok kistelepülésen nincs bankfiók vagy pénzkiadó automata. Mások rámutatnak: nem biztos, hogy az idősek meg tudnák fizetni a számla fenntartás és a pénz kivételével költségeit. Az ONYF jelenleg nem is tervezi, hogy általánossá teszi a járandóság átutalását. Mindenesetre azt javasolta az OTP-nek, hogy az idősebbek számára dolgozzon ki egy speciális bankkártya- és számlaajánlatot, amely meghozhatja a kedvet a nyugellátás banki átutalásához. Az is kétségtelen, hogy egyre több olyan ember éri el a nyugdíjkorhatárt, akinek már dolgozókorában volt bankszámlája.    

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában