Ország-világ

2005.03.14. 00:00

Négyszázalékos drágulás

A könyvpiacon is múlóban a téli álom, sorra jelennek meg a tavaszi újdonságok. A szakma várakozása szerint idén az alkotások árai csak öt százalékkal, az inflációval megyegyező mértékben emelkednek.

Regényi Huba

[caption id="" align="alignleft" width="265"] Egy átlagos napon a férfiak tíz, a nők tizenegy percet fordítanak olvasmányaikra
[/caption]Azért a műért, amit tavaly kétezer forintos fogyasztói áron dobtak volna piacra, idén már kétezer-egyszáz forintot kell fizetnünk. Várhatóan ebben az évben is a hasznos ismereteket nyújtó munkák – tankönyvek, szakkönyvek, szótárak – kelnek majd el a legnagyobb számban. A szépirodalmi és szórakoztató kiadványok az összes eladott könyv tizenöt–tizenhat százalékát tehetik ki.
A csökkentett árú műveket kínáló boltok piaca sem fejlődik: ezek az üzletek tavaly összesen mindössze 1 milliárd forintos becsült forgalmat bonyolítottak. Czippán Tamás, a Puedlo Könyvdiszkont üzletlánc vezetője lapunknak elmondta: tavaly tizenöt százalékkal kevesebb volt
a bevételük, mint tavaly előtt.
A kedvezményes áron kínált olvasmányok egy része azért szorul a diszkontokba, mert a nagy áruházak még bizományban sem hajlandóak átvenni néhány kiadó köteteit. Részben azért, mert azokat csak leértékelt áron – azaz kisebb haszonnal – lehetne eladni, részben azért, mert egyes cégek igen alacsony színvonalú kiadványokkal jelentkeznek. A négy-ötszáz forintos áron kínált, puha kötésű történetek viszont sokkal több emberhez jutnak el, mint mondjuk a kétezer forintért kínált keménytáblás társaik.
A vizsgálatok ugyanakkor kimutatták, hogy egyre kevesebb időt fordítunk a könyvekre.

A szellemen spórolnak

Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének (MKKE) vezetője szerint Magyarországon a könyvárak még mindig a nyugat-európai szint alatt vannak, csupán az igényes kiállítású, színes albumok kerülnek közel annyiba, mint odakint. De a tudományos szakkönyvek és a szépirodalmi, valamint a szórakoztató alkotások akár negyven–ötven százalékkal is olcsóbbak, mint nyugaton. Így a hazai cégek a kötetek előállításába fektetett szellemi munka díján spórolnak: ezért olyan alacsonyak Magyarországon a szerzői tiszteletdíjak.

tudományos szakkönyvek és a szépirodalmi, valamint a szórakoztató alkotások akár negyven–ötven százalékkal is olcsóbbak, mint nyugaton. Így a hazai cégek a kötetek előállításába fektetett szellemi munka díján spórolnak: ezért olyan alacsonyak Magyarországon a szerzői tiszteletdíjak. Egy átlagos napon a férfiak tíz, a nők tizenegy percet fordítanak olvasmányaikra -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában