Ország-világ

2005.03.10. 00:00

Nem áll le a csecsen harc

Aszlan Maszhadov csecsen vezér megölése után a lázadók harcuk folytatását jelentették be. Az Európai Unió attól tart, hogy a válság még szélsőségesebb formákat ölt majd.

Gyulay Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Maszhadov egy korábbi felvételen lehetséges utódjával, Samil Bászájevvel, aki Moszkva ádáz ellensége
[/caption]Nyugati elemzők szerint Maszhadov megölése azért vált szükségessé, mert kilátásba helyezte a csecsen válság megegyezéses megoldását. Az Európa Tanács oroszországi jelentéstevője Maszhadov „kiiktatását” alapvető hibának minősítette, amely elszántabbá teheti a szakadárokat.

Megfigyelők úgy vélik:  különösen a már a háborúban felnövekedett nemzedék sorakozhat fel Samil Bászájev hadúr mögé.  Maszhadov megölésével ugyanis azok a csecsenek is elveszítették utolsó reményüket, akik még hittek a népek önrendelkezési jogában.

Az Európa Tanácsban Rudolf Binding szerint Maszhadov megfelelő tárgyalófél lehetett volna Oroszország számára. Hozzátette: most azonban a kaukázusi helyzet tovább mérgesedhet, és újra föllángolhat az erőszak. Az Egyesült Államok a csecsen–orosz szembenállás politikai megoldását helyezte előtérbe, amelynek során Oroszország területi sértetlensége megmarad.

A Vedomosztyi című orosz gazdasági lap az orosz akciót az Európai Unióra mért csapásnak nevezte. Brüsszel ugyanis az elmúlt öt évben arra kívánta Moszkvát rávenni, hogy vegye föl a tárgyalások fonalát a lázadók vezérével. Éppen ezért Maszhadov megölése ronthat Oroszország és a közösség kapcsolatain is.

Richard Boucher amerikai külügyi szóvivő közölte, hogy Washington politikája változatlan marad. Az Egyesült Államok változatlanul a szembenállás politikai eszközökkel történő rendezését helyezi előtérbe.

Gyulay Zoltán Maszhadov egy korábbi felvételen lehetséges utódjával, Samil Bászájevvel, aki Moszkva ádáz ellensége -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában