Ország-világ

2005.03.15. 19:56

Sínek ölelésében

Forgalmas utcák találkozásánál fekszik a XV. kerületi Besenyő park. A terület legrendezettebb része az idenéző általános iskola játszótere.

Kiss G. – Lázin M. A.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A Kolozsvár Utcai Általános Iskola diákjai tanítás után gyakran töltik szabadidejüket a park felújított játszóterén
[/caption]Sínek ölelésében terül el a pestújhelyi Besenyő park. Villamos-megállójának Mézeskalács tér felirata az ott lakók közül is sokakat megtéveszt. A cukormázas sütemény nevét viselő tér ugyanis nem itt, hanem pár száz méterrel arrébb található. A parknak sajátos hangulatot ad a megálló melletti színes pecsenyesütő bódé. A sültkolbász illata gyakran csábítja el villamosra várókat.
A terület legrendezettebb része a Kolozsvár Utcai Általános Iskola előtti játszótér. Csúszdáit, mászókáit két évvel ezelőtt cserélték ki újra. Bár azóta alaposan összefirkálták őket, állapotukra nem lehet panasz. A Vasutastelep utca felől szürke kertes házak övezik a parkot. Kevesen tudják, hogy némelyik udvara alatt második világháborús betonbunkerek rejtőznek. Közöttük olyan is van, amelyben most testépítő üzemel.

Egész bokrokat vágtak ki

– Negyven éve lakom a park melletti Kolozsvár utcában – mondja Takács Istvánné (65). Azóta sok minden megváltozott. Az egyik legnagyobb fájdalmam, hogy néhány évvel ezelőtt kivágták a környék harmincéves bodzafáit. Helyükre azóta sem ültettek semmit. Így most nincs ami felfogná a buszokból és az autókból áradó kipufogógázt. Korábban a parkban is több növényzet zöldellt. Egész bokrokat tüntettek el a villamosmegálló mellől. Helyükön most egy félkész épület található. Egy időben hajléktalanok költöztek oda, ezért ráccsal zárták el a bejáratát.

Száz éve fejlődik

A Besenyő park Pestújhely északi részén található. Területe egy 1837-ben készült térképen mint ligetes puszta szerepel. A vidék fejlődése 1905-ben, a parcellázások nyomán indult meg. Első betelepülői postások, vasutasok, kistisztviselők voltak. Helyüket később ipari munkások vették át, akik Újpestre és Zuglóba jártak dolgozni. Maga Pestújhely 1909-ben lett önálló község. Lakosainak száma ekkor 5547 fő volt. 1950-ben Rákospalotával egyesülve lett a főváros része. Mai nevét 1973-óta viseli. Jó közlekedésű, viszonylag csendes helye Budapestnek.

Maga Pestújhely 1909-ben lett önálló község. Lakosainak száma ekkor 5547 fő volt. 1950-ben Rákospalotával egyesülve lett a főváros része. Mai nevét 1973-óta viseli. Jó közlekedésű, viszonylag csendes helye Budapestnek. A Kolozsvár Utcai Általános Iskola diákjai tanítás után gyakran töltik szabadidejüket a park felújított játszóterén -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában