Ország-világ

2005.03.26. 08:33

Szabaduljon a mérgektől!

A levegővel, a vízzel és az ételekkel mesterséges szerek tömkelege jut a testünkbe. Az E-számokkal jelölt adalékanyagokból egy átlagos ember évente háromkilónyit fogyaszt.

Kocsis Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="317"] A szénsavas üdítők és a gyorsételek rengeteg adalékanyagot tartalmaznak. Jobb, ha friss alapanyagokból főzünk.
[/caption]Életünkből nehéz lenne száműzni a mesterséges anyagokat. A tisztítószerek megkönnyítik a takarítást, a krémek és kozmetikumok széppé varázsolnak, a tartós élelmiszer hetekig friss marad a hűtőben. Ártalmatlannak tűnő termékekben is rejtőzhetnek azonban veszélyes anyagok. A körömlakkokban, a parfümökben és a zuhanyfüggönyök többségében előforduló bifenol-A a műanyagok lágyítását szolgálja. Bár engedélyezett szer, a belső elválasztásban és a csecsemők fejlődésében gondot okozhat. A teflonedények gyártásakor használt dioxin szintén rossz hatással van a fejlődő szervezetre. Ha a bevonat megsérül, ne használjuk tovább az edényt! Veszélyt rejt a számítógépek és más elektromos berendezések tűzállóságát garantáló szer, a PBDE is. Ez a méreg a szervezetbe kerülve károsítja az idegrendszert.

Érdemes odafigyelni, milyen élelmiszerek kerülnek a család asztalára. Fekete Krisztina die-tetikus szerint képtelenség teljesen elkerülni az adalékanyagokat, a boltban kapható élelmiszerek 90 százalékában megtalálhatók. Csökkenthetjük azonban a bevitt mennyiséget, ha két hasonló termék közül igyekszünk azt választani, amiben kevesebb E-számmal jelölt anyag van. Ha egy élelmiszer csomagolásán több mint ötféle E-számot tüntetnek fel, jobb, ha nem vesszük meg. Sokféle adalékanyagtól, tartósítószertől megkímélhetjük magunkat, ha félkész termékek vásárlása helyett magunk készítjük el a fogásokat.

Salaktalanító gyógyteák

Szabó György, a dunakeszi Életerő Egészségcentrum természetgyógyásza: A legtöbb méreg a táplálékokkal kerül a szervezetünkbe. Méregtelenítésre jók a gyomor, a máj és a vese salaktalanítására kifejlesztett gyógyteák. Ezeket kúraszerűen igyuk, legfeljebb egy hónapon át.

a testünkbe. Az E-számokkal jelölt adalékanyagokból egy átlagos ember évente háromkilónyit fogyaszt. Kocsis Tímea Salaktalanító gyógyteák Szabó György, a dunakeszi Életerő Egészségcentrum természetgyógyásza: A legtöbb méreg a táplálékokkal kerül a szervezetünkbe. Méregtelenítésre jók a gyomor, a máj és a vese salaktalanítására kifejlesztett gyógyteák. Ezeket kúraszerűen igyuk, legfeljebb egy hónapon át. A szénsavas üdítők és a gyorsételek rengeteg adalékanyagot tartalmaznak. Jobb, ha friss alapanyagokból főzünk. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában