Ország-világ

2005.03.05. 08:31

Titokzatos ősi érzékszerv

Sokak szerint csak a szerencsén múlik, hogy bizonyos dolgokat előre megérzünk. Mások azt állítják, a hatodik érzék ősi képességét a modern ember már képtelen használni.

Árvay N. Tivadar

A hatodik érzéket sokan természetfeletti képességnek tartják. Pedig az érzékszerveken túli észlelésről ma már sokat tudunk. Sámánok, látók és próféták jóslatai bizonyítják, hogy a régi társadalmak tagjai is hittek a láthatatlan érzékszerv, a harmadik szem létezésében. Hihetetlen jóslatok sora látott napvilágot, gondoljunk a bibliai jövendölésekre, a delphoi jósda üzeneteire vagy Nostradamus látomásaira.

A tudomány másfél évszázada tanulmányozza ezt a csodát. A tudósok azt gyanították, hogy lennie kell valamilyen megmagyarázhatatlan emberi képességnek, amelynek segítségével többet észlelünk a világból. Ezt a hagyományos érzékelésen túli képességet nevezték el hatodik érzéknek, harmadik szemnek.

E jelenségek közé sorolják a telepátiát vagyis a gondolatátvitelt, a távolba látást és a jövendőmondást. Látszólag mindhárom tulajdonság hozzánk tartozik, mégsem tudjuk használni őket. Legalábbis ezt hisszük. Az érzékszerveken túli érzékelés azonban inkább tudattalan, ösztönös cselekedeteinkhez kötődik. Ilyenkor észre sem vesszük, hogy hatodik érzékünket használjuk. Számos cselekedetünk viszont bizonyítja, hogy naponta élünk elfeledettnek hitt képességünkkel.

Mosolygunk, ha felhív bennünket az, akire épp gondolunk, vagy szembe jön velünk az utcán az emlegetett barát. Megérezzük, ha segítségre van szükségük szeretteinknek, lekéssük azt a vonatot, amelyről kiderül, hogy rossz állomásra vitt volna. Szerencse, mondják sokan. Pedig a hatodik érzék tudatos használata sok bajtól és kellemetlenségtől óvhatna meg minket.

Tudományos bizonyíték

A boszorkányos képességre ma már tudományos magyarázat is akad. A St. Louis-i Washington Egyetem kutatásainak vezetője, Joshua Brown profeszszor állítja: ennek alapja a homlok középvonalában elhelyezkedő vészjelző rendszerünk. Kísérleteikben beugratós képeket mutattak a résztvevőknek. A fotók ellentétes agyi válaszokat váltottak ki. Az alanyok egy idő után tudattalanul érzékelték a trükköt. Ilyenkor erősebben működött ez az agyterület, amely az érzelmi és ösztönös viselkedés felügyeletében játszik szerepet. Bizonytalanság esetén tehát ez a központ figyelmeztet bennünket téves döntéseinkre.

Felnyitható a lezárt szem

Szabó Eszter természetgyógyász szerint a homlok csakra energiaközpontja akkor érzékeli a külvilágot, ha testünk kiegyensúlyozottan működik. A test csakráit a meridiánok (energiacsatornák) kötik össze. Ha a csakrák tiszták, a csatornákon áramlik az energia, és a legmagasabb szinten is fény gyullad. A babák 3–4 éves korig rendelkeznek ezzel a képességgel. Látják a minket körülvevő energiaburkot, megérzik, hogy jó vagy rossz emberrel van-e dolguk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában