Ország-világ

2005.03.03. 07:52

Új készülék elérhető áron

Néhány éve még elképzelhetetlennek tűnt, hogy a digitális fényképezők kiszorítják hagyományos társaikat. Ma már 50 ezer forint alatti áron kaphatunk a hozzáértők igényeit kielégítő gépet.

Fülöp Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="238"] A legújabb fényképezőkkel könnyedén készíthetünk nagyon jó minőségű képeket, akár saját magunkról is
[/caption]Korábban a pixelharc volt a digitális fényképezés technológiájának elsődleges gondja. Mára ez háttérbe szorult. A hétköznapinak számító 3 megapixeles készülékek tudása ugyanis bőven kielégíti a családi fotós igényeit. Még papírra kidolgozva sem szembetűnő az eltérés az igazi fényképtől. A mozgóképrögzítés sem piaci tényező többé, hiszen szinte automatikusan jár az amatőr kategóriás gépekhez. A gyártóknak így a különlegességekre kell a hangsúlyt helyezniük. Van, aki a méretre, van, aki a dizájnra, és van, aki a különféle technikai újításokra alapozva veszi célba a fogyasztókat.

A vásárlásnál mostanában megjelent egy új szempont, ez pedig a dizájn. A fényképezni vágyók előszeretettel vásárolnak olyan gépet, amely valóban fényképezőgépre hasonlít. A digitális fényképezőkkel az is sokat nyer, akinek nincs számítógépe. Az ilyen készülékkel rendelkezők a felmérések szerint jóval több kockát lőnek el, hiszen a rosszul sikerült fotókat egy gombnyomással letörölhetik. Ráadásul a fotókidolgozás sem bonyolult manapság, nem beszélve a javítás többféle lehetőségéről.

Valóban fontos szempont a gép memóriakártyája. Nem mindegy, milyen kártyára dolgozik gépünk, hiszen nyilvánvaló, hogy a mellékelt tárolóhely nem lesz elegendő a fotózáshoz. A képeket szinte már az összes laborban – kérésre azonnal – CD-re vagy DVD-re írják nekünk. Így valóban semmi akadálya a fotók mutogatásának, hiszen a legtöbb DVD-lejátszó támogatja a képnézegetést. Könnyedén megvalósulhat tehát a nagymamák álma: az egész család együtt ül a tévé előtt, és nézegeti az elsőáldozáskor vagy éppen az esküvőkön készült képeket.

A retro stílus újra népszerű lehet

A ruhadivaton végigsöprő retrománia a digitális fényképezőgépek tervezőit sem kerülte el. Elsőként a Panasonic jelentkezett Leica lencsékkel szerelt modelljeivel. A Leica maga is próbálkozott Digilux modelljeivel, a hagyományokra támaszkodva. A BenQ a hajdani Szmena-modellekre hasonlító készülékekkel jött ki.

A fényképezőgépek piaca lassan telítődik

Lassul a növekedés a digitális fényképezőgépek piacán. Tavaly decemberben a japán gyártók 6,1 millió digitális kamerát értékesítettek. Ez 2003 decemberéhez viszonyítva huszonkét százalékos fellendülést, de az előző hónaphoz képest tizenegy százalékos visszaesést jelent – derül ki az RBC Capital Markets adataiból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában