Ország-világ

2005.03.12. 01:15

Vezérigazgató őrizetben

BAMA

Előzetes letartóztatásba helyezték a Mol és az orosz Jukosz olajcég hanti-manysiföldi közös vállalatának vezérigazgatóját az engedélyezettnél gyorsabb ütemű olajkitermelés, illetve gyors haszonszerzés vádjával. Oleg Vitkát még szerdán vették őrizetbe, miután az ügyészek ismét kihallgatták, majd két hónapra vizsgálati fogságba helyezték. Az orosz igazságszolgáltatás eddig csak a feldarabolás alatt álló Jukosz két leányvállalatát illette a kitermelési kvóták túllépésének vádjával. Az egyiket, a Jugansknyeftyegazt a múlt év végén elárverezték a Jukoszon számon kért több mint 27 milliárd dolláros adóhátralék egy részének behajtására. A másik, a Tomsknyeft ellen e hónap elején indult eljárás a kvótatúllépés miatt.
A Mol és a Jukosz által 2003 márciusában, fele-fele alapon létrehozott Zapadno-Malobalik Kft. 2004-ben csaknem megduplázta kitermelését, amely elérte a 2,3 millió tonnát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában