Ország-világ

2005.04.11. 06:28

Akár húsz évet letagadhat

Régóta kutatja az emberiség az örök fiatalság receptjét. A zónaterápia segítségével mindenki megőrizheti egészségét, szépségét és jó közérzetét. Legjobb, ha a masszírozást szakavatott kézre bízzuk, de néhány gyakorlatot saját magunk is elsajátíthatunk.

Kocsis Tímea

A zónaterápia megalkotója egy amerikai orvos, dr. William Fitzgerald volt. Az emberi testet tíz zónára osztotta. Ezek a hoszszanti irányban húzódó csatornák egyenlő szélességűek, a lábujjaktól a fejig és a kezekig terjednek. Szerveink, mirigyeink és idegrendszerünk besorolható a test bal és jobb oldalán húzódó zónákba. Fitzgerald azt tapasztalta, hogy a test egyes pontjaira gyakorolt nyomás csökkenti a fájdalmakat, segíti a gyógyulást. Később alakult ki a reflexológia (talpmasszázs), amely a Fitzgerald-féle zónákat a talpra is kiterjesztette. A talpmasszázs azóta világszerte elterjedt természetgyógyászati módszerré vált.

A test megfelelő pontokon történő masszírozása hatással van a központi idegrendszerre és a belső szervekre. A művelet célja a szervezet saját gyógyító erőinek támogatása, a méreganyagok eltávolítása. Testünk egészét szakértő masszőr vagy reflexológus tudja kezelésbe venni, de ha ismerjük a megfelelő pontokat, magunkon is könnyen segíthetünk.

A zónaterápia az érintés erején alapul. Ha kitapogatjuk a beteg szerv helyét, az adott bőrfelület masszírozása is kellemetlen lehet. Néhány kezelés azonban jelentős javulást hoz. Fontos, hogy minden pontnál van egy időtartam, aminél tovább nem szabad ingerelni. Ezért jó, ha szakértő végzi a nagyobb kezelést, amelynek hatására javul a test anyagcseréje és vérkeringése. Beindulnak az öngyógyító folyamatok, javul a közérzetünk. Alkalmanként 3000–4000 forintba kerül a gyógymasszázs.

Gyógyszer helyett masszázzsal enyhítse fájdalmát!

Szabó György természetgyógyász: A zónaterápia egyfajta gyógyító maszszázs. Hatása azon a felismerésen alapul, hogy a bőr és az idegek összeköttetésben állnak egymással. A test egyes bőrfelületeinek ingerlésével különböző idegekre gyakorolhatunk hatást. A zónaterápia hatásos módszer a kínok enyhítésére. Ha fáj valamink, nem érdemes azonnal gyógyszereket bekapkodni. Testünk területei közül a kézen lévő pontok otthoni masszírozását javaslom. Más testrészek kezelését bízzuk inkább képzett szakemberre.

Kezünket otthon magunknak is masszírozhatjuk

A talp, a kéz és a fül sok idegvégződést tartalmaz. A kezünkön található pontokat magunk is masszírozhatjuk. A kéztérkép segítségével felmérhetjük, hogy szerveink melyik felülethez kapcsolódnak. A kéz háti és tenyérrészén mélyen helyezkednek el a zónák, ezért nehéz őket kitapintani. Ujjainkon a fejzóna, a mellkas, a hasüreg és a medencében lévő szerveinek zónapontjai helyezkednek el. Célszerű a legérzékenyebb részt megkeresni, és a betegség jellegétől függően serkenteni vagy nyugtatni. Ennek iránya a tenyéren, a kézháton, a jobb és a bal kézen különböző. Fájdalom esetén a jobb kéz tenyéri oldalán a megfelelő területet az óramutató járásával ellenkezőleg masszírozzuk. Kimerültségnél a bal kéz háti oldalának szervterületét az óramutató járásával egyező irányba masszírozva érünk el serkentő hatást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában