Ország-világ

2005.04.14. 07:55

Az apró családi fotólabort bárhová magunkkal vihetjük

A tintasugaras nyomtatók mellett megjelentek a számítógéptől függetlenül is működő készülékek. Ezek többnyire kisméretűek és hordozhatók, 10×15 centiméteres fényképek nyomtatására tervezték őket.

Bóta Barnabás

A számítógéptől függetlenül is működő, a fényképezőről nyomtató, hordozható készülékek segítségével a digitális géppel megörökített pillanatot frissiben papírra lehet varázsolni. Legyen szó gyerekzsúrról, esküvőről, lakásavatóról, a részt vevők élményeiket kép formájában is magukkal vihetik.

A színes tintasugaras nyomtatókat gyakran a fotónyomtatókkal azonosítják. Tévesen. Nem mindegyik tintasugaras képes a hagyományos fénykép minőségének utánzására. Másrészt többféle eljárás is létezik kiváló minőségű nyomatok készítésére. Az apró festékcseppekkel dolgozó tintasugaras technológia csak az utóbbi években vált alkalmassá fényképek nyomtatására. Az úgynevezett hőfóliás eljárás hagyományosabbnak tekinthető, ha nem is annyira népszerű. Az ilyen nyomtatók színezett szalagról hő segítségével olvasztják a festéket a papírra.

Az eljárásnak több előnye van. Egyrészt teljesen befedi a papírt, másrészt a színárnyalatokat nem különálló pontokból, hanem egymásra rétegzett festékekből állítja elő. Hasonló elven működik a Fujifilm eljárása is. A festék azonban nem szalagon, hanem magán a fényképpapíron van elrejtve, és a nyomtató hatására bújik elő. A különféle technológiák között nem lehet minőségi különbséget tenni, mindegyik szépen teljesít. Az egyes fotónyomtatók színvilága azonban meglehetősen különböző, még azonos kép nyomtatása esetén is.

Van, aki nagyban utazik

Az apró méretű nyomtatók természetesen nem elégítik ki a poszterméret szerelmeseinek igényeit. Az Epson új készülékével azonban számukra is felcsillan a remény. A Stylus Photo R1800 képes A3-as méretben is fényképminőségben nyomtatni, ráadásul fehér szegély nélkül. Igaz, a nagyméretű minőséget meg kell fizetni: a készülékért csaknem 160 ezer forintot kérnek.
Olympus Camedia P–10 Típus: hőfóliás Felbontás: 310×310 dpi Súly: 2,3 kg Kijelző: nincs Ár: 63 500 Ft Canon CP–330 Típus: hőfóliás Felbontás: 300×300 dpi Súly: 0,86 kg Kijelző: nincs Ár: 62 500 Ft Epson PictureMate Típus: tintasugaras Felbontás: 5760×1440 dpi Súly: 2,7 kg Kijelző: egyszínű, szöveges Ár: 55 000 Ft

a poszterméret szerelmeseinek igényeit. Az Epson új készülékével azonban számukra is felcsillan a remény. A Stylus Photo R1800 képes A3-as méretben is fényképminőségben nyomtatni, ráadásul fehér szegély nélkül. Igaz, a nagyméretű minőséget meg kell fizetni: a készülékért csaknem 160 ezer forintot kérnek. Olympus Camedia P–10

Típus: hőfóliás

Felbontás: 310×310 dpi

Súly: 2,3 kg

Kijelző: nincs

Ár: 63 500 Ft

Canon CP–330

Típus: hőfóliás

Felbontás: 300×300 dpi

Súly: 0,86 kg

Kijelző: nincs

Ár: 62 500 Ft

Epson PictureMate

Típus: tintasugaras

Felbontás: 5760×1440 dpi

Súly: 2,7 kg

Kijelző: egyszínű, szöveges

Ár: 55 000 Ft -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában