Ország-világ

2005.04.23. 06:54

Az emberek borúlátóbbá váltak idén

Csökkent a fogyasztói bizalomindex idén márciusban. Az utca emberének véleménye többnyire egybecseng a kutatási eredményekkel.

Horváth K. József

A háztartások szinte változatlannak ítélik meg jelenlegi helyzetüket – derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet és a Corvinus Egyetem közreműködésével készített legfrissebb jelentésből. Erre utal az úgynevezett Fogyasztói Bizalom és a Várakozások Indexe is. Mindkettőt  öt kérdésre adott válaszból számítják ki. A bizalmi index szerint  2004 márciusához képest valamelyest borúlátóbbak az emberek. A 2001 márciusában mért mélyponthoz viszonyítva viszont sokkal szebbnek látjuk a világot.

A fogyasztói várakozások indexében nagyobb a visszaesés mértéke. Ezt a következő kérdésekre adott válaszokból állapították meg: miként ítélik meg a háztartások az elkövetkezendő egy évben anyagi helyzetüket; hogyan látják az ország pénzügyi helyzetét; milyennek gondolják az ország gazdasági helyzetét öt évre előretekintve? Az első kérdésre 1, a másodikra 6, míg a harmadikra 10 ponttal kevesebbet mutat az idei szám, mint a tavaly márciusi. A háztartások tehát jobban tartanak az előttünk álló évek gazdasági folyamataitól, mint saját anyagi helyzetük romlásától.

Ön milyen évet zárt, milyennek látja az elkövetkező tizenkét hónap vásárlási lehetőségeit?

Porkert Nándor (50) rakodógép-kezelő A Somogy megyei Darányban él, nehéz év elé néz. Bár tavaly vásárolt egy automata mosógépet, idén nem is reméli, hogy gyengén látó lányának megveheti a látásjavító berendezést. A közel százezer forintos költségre nem futja. Molnár Tibor (23) lakatos éppen munkát keres. A Moszkva téren reméli megtalálni. Szakmunkás-bizonyítványát mindig magánál hordja, hátha összehozza a sors egy munkaadóval. Két hónapja került utcára, azóta ingyenkonyhákon étkezik. Telefonra nincs pénze, így nem tud állást keresni. Nagy Izabella (21) gyógyszerészhallgató Jobbnak ítéli ezt az évét pénzügyileg, mint a tavalyi volt. Ezt azonban annak köszönheti, hogy ismerősei fölhívták a figyelmét egy olyan eldugott pályázatra, amelyen elindult és nyert is. Tavaly vett számítógépet, idén nem tervez nagyobb vásárlást. Hoffmann Istvánné professzor Az életképes jövőkép rendkívül fontos a fiatalok számára, amelynek eléréséhez indulásnál szerény életvitelre és sok munkára van szükség. A hitelből történő lakásvásárlás a szakember számára csapda, amelyből nehéz kivergődni tizenöt év alatt is.

A mélyponthoz képest ma minden tekintetben jobb a helyzet

Időszak Bizalom- Várakozás index index 2001. március 156,2 179,4 2002. március 194,1 235,0 2003. március 175,0 207,5 2004. március 172,0 195,6 2005. március 171,7 185,0 Jól látható a táblázat adataiból, hogy 2002 óta tart a magyar lakosok körében a borúlátó hangulat. szerencsére azonban még nem esett vissza egyik index sem a 2001. évi mélypontra. Forrás: GfK 2005. március

A Somogy megyei Darányban él, nehéz év elé néz. Bár tavaly vásárolt egy automata mosógépet, idén nem is reméli, hogy gyengén látó lányának megveheti a látásjavító berendezést. A közel százezer forintos költségre nem futja.

Molnár Tibor (23) lakatos éppen munkát keres.

A Moszkva téren reméli megtalálni. Szakmunkás-bizonyítványát mindig magánál hordja, hátha összehozza a sors egy munkaadóval. Két hónapja került utcára, azóta ingyenkonyhákon étkezik. Telefonra nincs pénze, így nem tud állást keresni.

Nagy Izabella (21) gyógyszerészhallgató

Jobbnak ítéli ezt az évét pénzügyileg, mint a tavalyi volt. Ezt azonban annak köszönheti, hogy ismerősei fölhívták a figyelmét egy olyan eldugott pályázatra, amelyen elindult és nyert is. Tavaly vett számítógépet, idén nem tervez nagyobb vásárlást.

Hoffmann Istvánné professzor

Az életképes jövőkép rendkívül fontos a fiatalok számára, amelynek eléréséhez indulásnál szerény életvitelre és sok munkára van szükség. A hitelből történő lakásvásárlás a szakember számára csapda, amelyből nehéz kivergődni tizenöt év alatt is. A mélyponthoz képest ma minden tekintetben jobb a helyzet

Időszak Bizalom- Várakozás

index index

2001. március 156,2 179,4

2002. március 194,1 235,0

2003. március 175,0 207,5

2004. március 172,0 195,6

2005. március 171,7 185,0

Jól látható a táblázat adataiból, hogy 2002 óta tart a magyar lakosok körében a borúlátó hangulat. szerencsére azonban még nem esett vissza egyik index sem a 2001. évi mélypontra.

Forrás: GfK 2005. március

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában