Ország-világ

2005.04.30. 00:00

Az évszázad árvize pusztít

A vízszint néhány perc alatt több mint egy métert emelkedett, és még mindig nem húzódott viszsza. Gyakorlatilag víz alá került a két nagy bánáti megye, Krassó-Szörény és Temes jó része. Számos településről több mint négyezer embert kellett elmenekíteni – közölte a helyszínről tudósítónk.

Tóth András

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Az elkeseredett bánátiak mentik a menthetőt. Képünk a Bánát romániai oldalán készült.
[/caption]A Temes megyei Jánosföldén például a temetőkertben rekedt negyven ember és nyolcvan állat, a külvilágtól teljesen elzárva, Óteleken alig fél tucat lakóház maradt szárazon. Máshol sem jobb a helyzet. Calin Popescu-Tariceanu miniszterelnök Sulfina Barbu vízügyi miniszterrel együtt látogatott a katasztrófa sújtotta térségbe, ahol megpróbálták megnyugtatni a kedélyeket, de az emberek egymás szavába vágva kérték számon a helyzet rendezését. A bajba jutottak megsegítésére országos akció indult. Csak a mezőgazdaságban 7,5 millió dolláros kár keletkezett.

A Bánát szerbiai oldalán is hasonlóan drámai a kép. Lassan egy hete küzdenek a lakosok az áradattal. A legrosszabb a helyzet a teljesen víz alá került Módosnál, ahonnan a 3 ezres lakosság nagy részét kitelepítették. A település környékén 70 tonna állati tetemet szedtek össze eddig. A szerteszét heverő állati tetemek miatt fertőzésveszélytől tartanak. Párdány falut teljesen körbefogta az ár. A település körül 5–6 kilométeres gátgyűrűt építettek, azonban ez csütörtökön szivárogni kezdett. Ez az egyik legfontosabb gát, ha ez átszakad, akkor a víz 4–5 közeli települést is elönthet.

A Tisza vízgyűjtőjében
Tartósan magas vízállások alakultak ki a folyókon. Szerencsére azonban sokkal jobb a helyzet, mint Délvidéken. A Körösök területét különösen sok csapadék érte – közölte a Reggellel Ambrus Zoltán. Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség árvízvédelmi ügyeletese elmondta, ennek hatására ott harmadfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe. A napokban száraz idő várható, vagyis vízutánpótlás híján apadhat a folyók vize. Árvízvédekezésre idén eddig közel egymilliárd forintot fordítottak.

A Duna vízállása tegnap
A Duna vízszintje tegnap öt méter körül volt. Az előrejelzések szerint jövő hétre fél métert csökkenhet a vízszint. Az I. fokú készültséget 6,2 méteres vízszintnél rendelik el, amelyre nem lesz szükség.

Megkezdték a segélyosztást
Megkezdték a segélyek kiosztását a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai a bánáti falvakban. A nemzetközi szinten elsők között megkezdett segítségnyújtást 3 millió forinttal támogatja a magyar Külügyminisztérium.

Bánát vagy Bánság?

A Bánát helyes magyar elnevezése: Bánság. Területének hetven százaléka Trianon óta Romániához, huszonöt százaléka Jugoszláviához (ma Szerbia-Montenegro), a többi Magyarországhoz tartozik. A Maros, Tisza és Duna folyók által határolt történelmi Bánság 1716, Temesvár török uralom alóli felszabadítása óta képez geográfiai-közigazgatási egységet.

Hazai készültség

Első fokú: 1189 km Másodfokú: 494 km Harmadfokú: 120 km Összesen: 1803 km Forrás: Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség

Nagy árvízi időszakok

Duna: 1965, 1991. 2002 Tisza: 1970, 1998, 1999, 2000, 2001

Másodfokú: 494 km

Harmadfokú: 120 km

Összesen: 1803 km

Forrás: Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség Nagy árvízi időszakok Duna: 1965, 1991. 2002

Tisza: 1970, 1998, 1999, 2000, 2001

Az elkeseredett bánátiak mentik a menthetőt. Képünk a Bánát romániai oldalán készült. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában