Ország-világ

2005.04.11. 00:00

Érzékelhetően megnőtt a Fidesz támogatottsága

BAMA

E heti közvélemény-kutatásunkban ismét feltettettük a napilapvásárlóknak azt a kérdést, hogy kire szavaznának, ha közvetlenül lehetne köztársasági elnököt választani. Négy jelölt nevét tüntettük fel: Szili Katalint, Sólyom Lászlót, Glatz Ferencet és az előző héten még nem szereplő Horn Gyulát.A felmérés

Továbbra is Szili Katalin a legkedveltebb jelölt, ám az előző héthez képest 4,8 százalékpontot vesztett, így csökkent előnye a többi jelölthöz képest. A párt szavazóinak körében Szili múlt heti 47,4%-os népszerűsége 34,2 %-ra esett vissza, míg Hornra az MSZP-szavazók 22,1%-a adná le voksát. Az összes megkérdezett körében Sólyom László támogatottsága szintén csökkent 5,6 százalékponttal. Glatz Ferenc népszerűsége enyhén növekedett az előző héthez képest, elsősorban az SZDSZ-szavazók erősödő támogatása miatt. A leendő köztársasági elnök személyét tekintve továbbra is sok a bizonytalan (28,5%), arányuk a Fidesz-szavazók között a legmagasabb, 20 %-os.

Összevetve a jelöltek támogatottságát a különböző iskolai végzettséggel rendelkezők között, érdekes eredményeket kapunk. Az alapfokú végzettséggel rendelkezők körében Glatz Ferenc és Szili Katalin egyforma támogatottságot élvez (14,5%), és itt a legmagasabb a „nem tudom” választ adók aránya (mintegy 36,8%). A középfokú végzettségűeknél ugyancsak Szili Katalin a legnépszerűbb jelölt, 21,4%-kal. A felsőfokú végzettségűek legnagyobb arányban Sólyom Lászlót (26,4%) választanák.

Tájegységenként vizsgálva a jelöltek támogatottságát kiderül, hogy Budapesten és Dél-Kelet Magyarországon Glatz Ferenc a legnépszerűbb jelölt. Az észak-keleti régióban és Dél-Dunántúlon Szili Katalint kedvelik a legtöbben, míg Sólyom László Észak-Dunántúlon a legnépszerűbb.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában