Ország-világ

2005.04.29. 09:16

Hiányzó hidak és utak Újpesten

Címkék#Kerület

Az Újpesten megtelepült gyárakban több tízezer ember dolgozott, akiknek többsége a kerületben felépített lakótelepeken lelt otthonra. Amikor a kilencvenes évek elején a nagyüzemek sorra bezárták kapuikat, az emberek többsége állás nélkül maradt. Mivel az egykori alkalmazottak jelentős része képzetlen volt, hosszú ideig nem kaptak munkát. A keletkezett feszültségeket csak hosszú évek munkájával lehetett rendezni.

Kiss G.–Lázin M. A.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Jellemző kép a mai Újpestről: zöldellő fák és bokrok között állnak a négyemeletes, emberléptékű házak. Ebben a környezetben diákok és idősebbek is szívesen töltik el az időt.
[/caption]A jelen problémái közül érdemes kiemelni a közlekedés nehézségeit. Újpestet jelenleg öt főúton és néhány alsóbb rendű közlekedési folyósón lehet megközelíteni vagy elhagyni. A kerületet délről és keletről a vasút, nyugatról a Duna, míg északról az M0-ás gyűrűje fogja közre. A sinek alatt négy, felette egy, míg szintbeli kereszteződésen négy helyen lehet átkelni. A folyamon közúti híd nincs, és a városrész észak felé is mindössze négy úttal bír. Igaz ugyan, hogy a Váci út széles, ám a reggeli és kora esti dugók ezt is eltömik. Az Árpád út ugyancsak erősen leterhelt, és akkor még szót sem ejtettünk a lehetetlen Szerencs és Tavasz utcai állapotokról.

Az Aquincumi hidat már a negyvenes évek elején készült tanulmányok említik. Ugyancsak régóta tervezik az M0-ás északi összekötőjét. Ám e két, régóta várt átkelő sajnos még mindig nem valósult meg. Az előbbi jórészt Újpest ellenkezése miatt nem épülhet meg, míg az elkerülő szakasz folytatását a természetvédők torpedózták meg. Évekkel ezelőtt felmerült, egy kompjáratot kellene indítani Római-fürdő és Újpest között. A tervet a harmadik kerületi önkormányzat lelkesen támogatta, ám Újpest ellenkezése miatt végül nem valósulhatott meg.

Újpest tömegközlekedése jónak mondható. Rengeteg buszjárat, két villamos- és egy metróvonal gyűjti össze az utasokat. Ugyancsak óriási előny, hogy a vasúttal néhány perc alatt elérhető a város szíve. A területen számos beépíthető rész akad, ezért népszerű célpont a fiatalok és a kiköltözők körében. A Szilas-patak mentén az utóbbi időben több családi ház nőtt ki a földből. Néhány esztendeje megindult a Káposztásmegyer II-es lakótelep fejlesztése. Ez utóbbit egyébként so-
káig amolyan mostohagyermekként kezelték. Az eredeti tervek ugyanis úgy szóltak, hogy a hármas metró majdan idáig ér. Ám mint annyi más, ez is csak álom maradt. Végül hosszas huzakodás után úgy döntött a főváros vezetése, a már meglévő villamosvonalat hosszabbítja meg.

Tovább könnyíthetné a Budapest határában lakók életét egy MÁV-megálló. Ennek tervei ugyan már elkészültek, ám a megvalósítás időpontja a távoli jövőbe vész. Az Újpesten élő fiatalok kevesebben vannak, mint a harmincon túliak, ám a különbség nem oly nagy, mint más fővárosi kerületekben. Javítja a helyzetet, hogy az elmúlt néhány évben igen sok ifjú pár választotta otthonául a sok helyen kertvárosi hangulatot árasztó kerületet.

Északi kerületünkben található a főváros egyik legjelentősebb természeti értéke, a Homoktövis. Ennek a növénynek a Rákos-mente homokpusztáinak utolsó maradványa az egyetlen természetes élőhelye. Otthonát 1974-ben nyilvánították részben védetté. A természeti oltalmat 1999-ben az eredeti hatról huszonnégy hektárra terjesztették ki.

A számos negatívum ellenére szívesen élnek Újpesten az emberek

Pap Mariann (38), kutatóorvos: A játszóterek állapotával nem vagyok elégedett. Még mindig sok a korszerűtlen játszóeszköz. Emellett a többségük nincs elkerítve, így a kutyák előszeretettel használják a homokozókat. A közlekedéssel kevesebb a gond. A villamossal és busszal mindenhova el lehet jutni. Vizváry Levente (19), vízvezeték-szerelő: Sajnos, elég zajos a központ környéke. Még hét végén is nagy a forgalom egyes útvonalakon. A másik gond, hogy a fiatalok számára kevés a szórakozóhely. Hiányoznak a kellemes kávézók és teázók. Annak azonban örülök, hogy a régi épületek folyamatosan szépülnek. Nádházy-Mikula Anna (28), kismama: Káposztás-megyer környékén nagy a zöldfelület. Tisztább a levegő, és a forgalom is kisebb. Természetesen ott is találni panelházakat, ám állapotuk jobb, mint Budapest más részein. Káposztásmegyer egyre jobban kiépül. A lakóparkok folyamatosan nőnek ki a földből.

Híres ember a kerületről: Gácser Vera, meteorológus

1971-ben született Budapesten. Tanulmányait az ELTE Természettudományi Karának meteorológus szakán végezte. Ötödéves korában került az Országos Meteorológiai Szolgálathoz. A Magyar Televízió képernyőjén 1997 óta látni. – Nyolc év után költözött vissza a kerületbe. Miért döntött úgy, hogy visszatér Újpestre? – Itt lakik az édesanyám, aki sokat segít nekem. Ha nem érek rá, ő vigyáz a gyermekemre. Ezenkívül a testvéreim is itt élnek. – Változott a városrész az elmúlt évek alatt? – Sokat szépültek a régi családi házak. Több lakópark is épült, és a kertvárosi részeken még mindig sok a zöld. – Mindennel ennyire elégedett? – A közlekedéssel nem egészen. A központ környékén több útvonal vár felújításra. Túl szűkek és a villamosvonalak sincsenek elkülönítve. Így sokszor a tömegközlekedési eszközökkel sem lehet időben célba érni. Az utasoknak több helyen az úttestre kell lelépnie a villamosról. – Ön autóval közlekedik? – A Városkapu metróállomásig igen. Ott van egy parkoló, ahol egy buszjegy áráért egész nap vigyáznak az autóra.

lehetett rendezni. Kiss G.–Lázin M. A. A számos negatívum ellenére szívesen élnek Újpesten az emberek Pap Mariann (38), kutatóorvos: A játszóterek állapotával nem vagyok elégedett. Még mindig sok a korszerűtlen játszóeszköz. Emellett a többségük nincs elkerítve, így a kutyák előszeretettel használják a homokozókat. A közlekedéssel kevesebb a gond. A villamossal és busszal mindenhova el lehet jutni.

Vizváry Levente (19), vízvezeték-szerelő: Sajnos, elég zajos a központ környéke. Még hét végén is nagy a forgalom egyes útvonalakon. A másik gond, hogy a fiatalok számára kevés a szórakozóhely. Hiányoznak a kellemes kávézók és teázók. Annak azonban örülök, hogy a régi épületek folyamatosan szépülnek.

Nádházy-Mikula Anna (28), kismama: Káposztás-megyer környékén nagy a zöldfelület. Tisztább a levegő, és a forgalom is kisebb. Természetesen ott is találni panelházakat, ám állapotuk jobb, mint Budapest más részein. Káposztásmegyer egyre jobban kiépül. A lakóparkok folyamatosan nőnek ki a földből. Híres ember a kerületről: Gácser Vera, meteorológus 1971-ben született Budapesten. Tanulmányait az ELTE Természettudományi Karának meteorológus szakán végezte. Ötödéves korában került az Országos Meteorológiai Szolgálathoz. A Magyar Televízió képernyőjén 1997 óta látni.

– Nyolc év után költözött vissza a kerületbe. Miért döntött úgy, hogy visszatér Újpestre?

– Itt lakik az édesanyám, aki sokat segít nekem. Ha nem érek rá, ő vigyáz a gyermekemre. Ezenkívül a testvéreim is itt élnek.

– Változott a városrész az elmúlt évek alatt?

– Sokat szépültek a régi családi házak. Több lakópark is épült, és a kertvárosi részeken még mindig sok a zöld.

– Mindennel ennyire elégedett?

– A közlekedéssel nem egészen. A központ környékén több útvonal vár felújításra. Túl szűkek és a villamosvonalak sincsenek elkülönítve. Így sokszor a tömegközlekedési eszközökkel sem lehet időben célba érni. Az utasoknak több helyen az úttestre kell lelépnie a villamosról.

– Ön autóval közlekedik?

– A Városkapu metróállomásig igen. Ott van egy parkoló, ahol egy buszjegy áráért egész nap vigyáznak az autóra. Jellemző kép a mai Újpestről: zöldellő fák és bokrok között állnak a négyemeletes, emberléptékű házak. Ebben a környezetben diákok és idősebbek is szívesen töltik el az időt. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában