Ország-világ

2005.04.26. 00:00

Már megint úgy hasogat a fejem...

A fejfájás az egyik gyakori panasz, amivel a betegek orvoshoz fordulnak. Elsőként azt kell tisztázni, hogy nincs-e súlyosabb betegség a fájdalom hátterében.

Németh Zsuzsa

A fejfájásnak rengeteg oka lehet. Kezelését kivizsgálásnak kell megelőznie. Dr. Vernes Réka háziorvos szerint a legtöbb panaszt a migrén okozza. A visszatérő fájdalom az emberek 8-12 százalékát kínozza, a 20–50 év közötti nők körében a leggyakoribb az előfordulása. A fájdalom lüktető, görcsös jellegű, és hányinger kíséri. A beteg nem tudja ellátni teendőit, pihenésre van szüksége. A migrén öröklődhet, de kialakulásában szerepet játszanak a hormonális változások is. Sok nőnek csak a menzesz idején van erős fejfájása. Enyhébb tüneteket fájdalomcsillapítókkal lehet orvosolni, erősebb rohamok esetén azonban ideggyógyászhoz kell fordulni segítségért.

Új kezelési lehetőség

Forradalmasíthatja a migrén kezelését egy angol kutatás. A tudósok összefüggést találtak egy szívrendellenesség és a rohamokban jelentkező, féloldali fejfájás között. Megállapították, hogy négyből egy embernél a születés után nem záródik össze tökéletesen a szívkamrákat elválasztó fal. Kiderült, hogy náluk kétszer gyakoribb a migrén. Műtéttel összezárható a nyílás, így a vér kizárólag a tüdőn átszűrve jut az agyba, azoknak az anyagoknak a kiiktatásával, amelyek hozzájárulnak a kínzó fejfájás létrejöttéhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában