Ország-világ

2005.04.26. 00:00

Megmenti Vargát a politika?

Kulcsár Attila brókerbotrányához hasonlóan Varga Tamás is a politikusok össztüzébe került. Ráadásul Kulcsárhoz hasonlóan Varga sem akarja, hogy hamar Magyarországra hozzák.

Nagy E. D. – Izing A.

Az MSZP és a Fidesz közötti szócsatává vált az április elején elfogott Varga Tamás ügye. A Fidesz egykori tanácsadója már két jogerős ítéletet tudhat magáénak, harmadik ügyében még ítélet előtt áll. Az MSZP a volt miniszterelnök és Varga közti kapcsolatokat firtatja, míg Orbán Viktor az egykori tanácsadót csupán az ismerősének nevezte.

A Hollandiában elfogott és azóta rács mögött ülő Vargával eddig csak holland védői beszéltek. Zamecsnik Péter, Varga Tamás magyar ügyvédje. A védő holland kollegáival egyeztet, s a hatóságoktól arra is engedélyt kapott, hogy Vargával beszéljen. Zamecsnik nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, mikor hozhatják Magyarországra védencét. Az biztos, a volt Fidesz-tanácsadó nem járult hozzá egyszerűsített kiadatásához, így várhatóan leghamarabb a nyár közepén történhet meg átadása. Hatéves bujkálás után, április 5-én fogták el az egykori Fidesz-tanácsadót.

Hazatértekor kapásból börtönbe kerül. Jogerősen kétszer két és fél éves büntetéséből Zamecsnik szerint csak az egyiket kell leülnie. Az autócsempészet miatt született ítéletnél ugyanis nem volt jelen Varga. Ezért perújrafelvételre van szükség. Uniós csatlakozásunk miatt viszont már nem számít csempészetnek Varga vádja. Így ettől a felelősségrevonástól megszabadul. Zamecsnik a másik ítéletet is jogilag aggályosnak tartja, ám részleteket nem közölt. Szerinte Vargának nem a politikai kapcsolatok, hanem a hatályos jogszabályok segíthetnek.

Kérdéses az is, hogy a holland hatóságok mivel indokolják a kiadatást. A két lezárt, vagy a még folyamatban levő, csalás miatt indult üggyel. Ha nem mind a hármat, csak például az egyik eljárást jelölik meg a kiadatás indokaként, itthon csak azt tudják vizsgálni.

Révész Máriusz

Nyilván nem véletlenül nevezte Orbán Viktor ismerősének Varga Tamást, aki 1992-ig volt a Fidesz gazdasági tanácsadója – mondta a Reggelnek Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője. Varga hamarabb távozott a pártból, mint Fodor Gábor – tette hozzá Révész. Ám Varga távozása nem volt feszültségmentes, voltak bizonyos pénzügyi problémák. Fontos tény, de a szóvivő szerint elsikkad, hogy Varga Tamás ellen az Orbán-kormány idején tett feljelentést Simicska Lajos, az APEH akkori elnöke.

Török Zsolt

Az MSZP szerint mai napig szoros gazdasági kapcsolatban van a Varga és az Orbán család. Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője szerint a volt miniszterelnöknek tisztáznia kell ezt. Török szerint Varga Tamás és Orbán Viktor egykoron közös tulajdonosai voltak a Centrum Kft.-nek. A volt kormányfő apjának tulajdonában lévő Dolomit Kft. könyvvizsgálója pedig Varga Sándor, Varga Tamás apja. Török úgy fogalmazott, az MSZP joggal szólíthatja fel Orbánt a kapcsolatok tisztázására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában