Ország-világ

2005.04.13. 00:00

MIÉRT NEM LETT MARILYN HERCEGNŐ?

A legszebb történeteket az élet írja. Olykor a meséket is. A monacói mesének négy főszereplője van. Pályáik csak véletlenül keresztezik egymást – írja a Bild.

Gyulay Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="299"] Rainier és Grace Kelly fél évszázaddal ezelőtti esküvője igazi álomházasságnak bizonyult. A herceg ravatalát ugyanebben a templomban állították fel.
[/caption]A szegény herceg: Rainier, harminckét esztendős, hat éve uralkodik. A játékkaszinónak, amely a kicsiny országot táplálja, egyre rosszabbul megy. „Mi tévő legyek” – töri a fejét a herceg –, „ha így megy tovább, csődöt kell jelentenem.”

A gazdag hajómágnás: Arisztotelisz Onasszisz, negyvenkilenc éves, görög, milliárdjait még jobban kamatoztatni akarja. Fölfedezi Rainier sziklafészkét, és azonnal látja: „Lehet vele valamit kezdeni”. Fenébe a kékvérrel! A hercegnek egy hollywoodi csillagot kell feleségül vennie. Ez legyezgeti az amcsik hiúságát, és elő lehet csalogatni zsebükből a pénzt. A szőke szexbomba: Monroe személyében Onasszisz, aki ismeri a szép nőket, és ki is használja őket (később elcsábította a meggyilkolt amerikai elnök, John Kennedy özvegyét, Jackie-t is), kiválasztja a megfelelőt. A színésznő mindössze harminc esztendős. A görög puhatolózó tárgyalásokat kezd a nővel, aki azonban kiköti: „Két napig előbb négyszemközt is ki kell próbálnom a fickót”. Onasszisz visszavonulót fúj. Marilynt, mint túlzottan magabiztos jelöltet, leírja.

A hideg fagyi: Grace Kelly huszonhat éves. Hollywood hideg szőkéje, akit épp most díszítettek föl Oscar-díjjal, csak rövid ideig gondolkodik. Még 1955 márciusában ellátogat a cannes-i film-fesztiválra. A riporterek ráharapnak: hatalmas fotósorozatot terveznek, amint az amerikai szépség meglátogatja az évek óta menyasszony után koslató herceget. Grace azonban lehűti őket: „Mit kezdjek a pasassal?” Gondolja, kezet ráznak, majd mindenki megy tovább a maga útján. Aztán mégis másképp alakul, közeleg a boldog beteljesülés.

Mint a villámcsapás, úgy zajlik minden. Rainier, aki hét évig egy francia színésznőnek csapta a szelet, határozott: „Megtaláltam az igazit!”. Grace is odavan: „Ó, a herceg nagyon vonzó”. Meggyónja az édesanyjának: „Mélyen beleszerettem”. A nyúlánk Grace-t nem zavarja, hogy választottja jó arasszal alacsonyabb és csapott a válla. Mindenesetre a férfi karácsonykor átkel az óceánon, Philadelphiában fölkeresi a Kelly családot, másnap pedig New Yorkban megkéri a lány kezét.

Az atya, Jack Kelly, aki házépítésből szedte meg magát, káromkodik: „Nem hagyom, hogy egy jöttment hercegecske egy semmirekellő országból elvegye a lányomat”. Ám szövetkezik a mamájával. Három napon át meséli telefonon szerencséje állomásait. Első nap: „Ez életem legszebb időszaka”. Második nap: „Soha nem hittem volna, hogy ennyire szerelmes tudok lenni”. Harmadik nap: „Még soha nem voltam ennyire boldog”. A negyedik napon a mama és a papa New Yorkba utazik, hogy megtudja: „Összeházasodunk!”. Rainier ezalatt gyűrűt húz Grace kecses ujjára: gyémántokkal és rubinokkal (a fehér és a vörös Monaco színe).

Jack Kelly, az üzletember feladja: „Mama, kivásároltak minket az üzletből”. Vicc volt. A papa ugyanis lazán egy kétmillió dolláros csekket állít ki nászajándékul. Onasszisz dörzsöli a markát: nemesség házasodik pénzzel és szépséggel – Monaco meg van mentve, Monaco az előkelőségek találkahelye lesz. Grace, most már Gracia Patricia hercegnő, példakép. A menő párizsi hajszobrász, Alexander még ma is sóhajt: „Gracia kialakította a saját Monaco-stílusát. Bármit hordott,  estélyit, retikült, másnap már az egész világ utánozta. Tökéletesen viselkedett a reflektorfényben”.

És odahaza a palotában? A szerelem tartós, három gyermeket gyümölcsözik. Gracia meggyőződéssel alakítja fia és két lánya, valamint az ország édesanyjának szerepét. És elkezd a pénz ömleni. Rainier eladja a Caroline születésekor készült fotók jogait is. Tehetsége kiteljesült: ő lett Monaco menedzsere. A nagy titok: alacsony adók és magas házak.

Nemkívánatos turisták

A monacói hatóságok nem akarnak turistalátványosságot csinálni III. Rainier ravatalából. Csak a 7700 igazi monacói és a 31730 adófizetőként állampolgár, valamint külföldi államférfiak és diplomaták róhatják le kegyeletüket. A temetés pénteken lesz.

Megoldódott az öröklés vagy mégsem?

Ha a trón birtokosa fiú örökös nélkül hunyna el, egy évszázados szerződés szerint a hercegség felségjoga visszaszállna Franciaországra. Márpedig Rainier fia és utódja, II. Albert (47) egy csöppnyi hajlamot sem mutat a nősülésre. Az egy hete elhunyt herceg nem akarta, hogy elveszítsék az önállóságot. Ezért úgy rendelkezett, hogy ebben az esetben Albert után Caroline (48) legidősebb fia, Andrea (21) legyen az uralkodó. Ám Albert most azon mesterkedik, hogy örökbe fogadja kicsapongó húga, Stephanie (40) fiát, Louis-t (13), hogy így kicselezze apja végrendeletét, és ezzel kisemmizze a saját nővérét.

Az alkoholizáló Ernst August jobban van

A súlyosan beteg Ernst August hannoveri herceg (51) jobban van, de továbbra is az intenzív osztályon ápolják, hogy megelőzzék az esetleges szövődményeket. A monacói Gracia hercegnő klinikán egy hete ápolják máj- és hasnyálmirigy-gyulladással. Irodájának ez volt az első hivatalos jelentése Caroline férjének állapotáról. Ernst August a túlzott alkoholfogyasztásba betegedett bele. A legrégebbi német uralkodóház feje híres botrányos viselkedéséről. Többször verekedett, egyszer pedig a hannoveri vásáron egy csarnok oldalánál könnyített magán.

Gyulay Zoltán Nemkívánatos turisták A monacói hatóságok nem akarnak turistalátványosságot csinálni III. Rainier ravatalából. Csak a 7700 igazi monacói és a 31730 adófizetőként állampolgár, valamint külföldi államférfiak és diplomaták róhatják le kegyeletüket. A temetés pénteken lesz. Megoldódott az öröklés vagy mégsem? Ha a trón birtokosa fiú örökös nélkül hunyna el, egy évszázados szerződés szerint a hercegség felségjoga visszaszállna Franciaországra. Márpedig Rainier fia és utódja, II. Albert (47) egy csöppnyi hajlamot sem mutat a nősülésre. Az egy hete elhunyt herceg nem akarta, hogy elveszítsék az önállóságot. Ezért úgy rendelkezett, hogy ebben az esetben Albert után Caroline (48) legidősebb fia, Andrea (21) legyen az uralkodó. Ám Albert most azon mesterkedik, hogy örökbe fogadja kicsapongó húga, Stephanie (40) fiát, Louis-t (13), hogy így kicselezze apja végrendeletét, és ezzel kisemmizze a saját nővérét. Az alkoholizáló Ernst August jobban van A súlyosan beteg Ernst August hannoveri herceg (51) jobban van, de továbbra is az intenzív osztályon ápolják, hogy megelőzzék az esetleges szövődményeket. A monacói Gracia hercegnő klinikán egy hete ápolják máj- és hasnyálmirigy-gyulladással. Irodájának ez volt az első hivatalos jelentése Caroline férjének állapotáról. Ernst August a túlzott alkoholfogyasztásba betegedett bele. A legrégebbi német uralkodóház feje híres botrányos viselkedéséről. Többször verekedett, egyszer pedig a hannoveri vásáron egy csarnok oldalánál könnyített magán. Rainier és Grace Kelly fél évszázaddal ezelőtti esküvője igazi álomházasságnak bizonyult. A herceg ravatalát ugyanebben a templomban állították fel. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában