Ország-világ

2005.04.28. 09:04

Néhány kiló könnyebbség

Méhes Károly

A Forma–1-es szezon negyedik futama meghozta az első igazi botrányt. A BAR-Honda, amelyik az első három fordulóban csak szenvedett, pontot sem szerzett, vasárnap egy 3. és egy 5. hellyel köszönt be. Aztán a San Mari-nó-i nagydíj utáni kötelező mérlegelésnél kiderült, a 007-es autó könnyebb a megengedettnél. Az első méréskor még 606,1 kg-ot mutatott a mérleg, ám miután kipumpálták belőle a maradék benzint, 594,6 kg-nál, tehát 600 kg-os limit alatt állt a mutató. Föléledt a gyanú: Buttonék a megengedettnél könnyebb autóval tették meg a verseny egy részét, ezért futottak jó időket. Aztán az utolsó tankolásnál egy plusz beépített tartályba töltöttek annyi benzint amennyivel – ballasztként – elérték a súlyminimumot.

A legfurcsább, hogy az autókat csütörtökön, pénteken és szombaton átvizsgálta Jo Bauer, a FIA műszaki igazgatója, de csak a futam leintése után talált rendellenességet. Ezzel együtt, ha a plusz tankot tényleg beépítették, nem sok helye lesz a mentegetőzésnek. Kérdés, milyen büntetés járhat a presztízsveszteségen túl? Ecclestone valamennyi versenyt szervező országgal úgy állapodott meg, hogy legalább 20 autót garantál a rajtrácson. Ráadásul a BAR az, amelyik a Ferrari mellett esetleg meg tudná szorongatni valamelyest a Renault-t.

Május 4-én, még a Spanyol Nagydíj előtt meghallgatás lesz az ügyben, és a BAR-főnökök biztosra veszik: a rendelkezésre álló adatokkal bizonyítani tudják igazukat. Addig azonban a San Marinó-i Nagydíj eredménye nem tekinthető véglegesnek.

Már volt példa kizárásra

1984-ben a Tyrrell-istálló a tankban elhelyezett ólomgolyókkal dúsította a benzinjét, természetesen illegálisan. A FIA akkori illetékesei csak az év vége felé jöttek rá a turpisságra, ám rögvest megsemmisítették a két Tyrrell-pilóta, a német Bellof és a brit Brundle eredményét, a csapatot pedig kizárták a bajnokságból. A „kis” Tyrrell-lel ezt meg merték tenni – vajon megteszik-e a nagy hatalmú Hondával is, ha bebizonyosodik a vád?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában