Ország-világ

2005.04.21. 00:00

Papíron csődben a kórház

A Reggel az elmúlt héten elsőként számolt be arról, hogy a Szent Margit Kórházban az igazgató válságintézkedéseket vezetett be. Erről az illetékesek lapunktól értesültek.

Zsidai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="302"] A Szent Margit Kórházban is érvényesülnie kellene annak az elvnek, hogy a gyógyító munka során – hacsak lehet – figyelembe veszik a betegek véleményét
[/caption]Zsinka László, a kórház felügyeleti tanácsának tagja kérdésünkre közölte, a márciusi ülésen nem terjesztették elő az áprilistól élő válságkezelő csomagot. Azért is lepődött meg, mert az intézmény eddig a kiegyensúlyozottan működő kórházak közé tartozott. Az fővárosi önkormányzat legfrissebb adatai szerint márciusban a kórház harminc napon belüli tartozása 140, hatvan napon belüli adóssága 75 millió forint volt.

Lapunk többször kereste Gusztonyi Ágnes főigazgatót, aki tárgyalásai miatt nem tudott rendelkezésünkre állni. Szolnoki Andrea szintén a Reggeltől hallott az intézkedésekről. Az egészségügyi főpolgármester-helyettes biztos abban: a főigazgató megalapozott döntéseket hozott, amelyeknek célja a gazdasági stabilitás. Abban is biztos, hogy az intézkedések nem mehetnek az ellátás rovására.

A lapunkhoz került információk ezt megkérdőjelezik. Korlátozták a laborvizsgálatot és az idősek röntgenezését. A gyógyszereknél az olcsóbb, az adományként kapott, illetve raktáron lévő készleteket részesítik előnyben. Hét százalékkal csökkentették a keresetkiegészítést, a szülészeten nem alkalmaznak műtőssegédet, szülésznőt és megszűnt a hét végi főnővéri ügyelet. Felhagynak a betegelégedettségi vizsgálatok elemzésével. Az egyszer használatosak helyett visszatérnek a többször sterilizálható eszközök használatához.

Ez az igazi magyar vészhelyzet

A Szent Margit kórház egyes osztályai előbb vagy utóbb megszűnhetnek. A fővárosnak ugyanis továbbra is célja a budai régióban a párhuzamos gyógyító tevékenységek felszámolása. Információink szerint az intézmény és a János kórház vezetői már megkezdték az egyeztetést a lehetséges összevonásokról. Ennek azonban már nemcsak a felügyeleti tanács, hanem az egészségügyi bizottság elé kell kerülnie.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában