Ország-világ

2005.04.08. 00:00

Tarol a világhálós állásbörze

Szédítő iramban fejlődik az internetes álláspiac. Az idén – az apróhirdetéseket nem számítva – már az összes felkínált állás 30 százaléka a neten kel el.

Bán Károly

2007-re pedig azt jósolják, hogy az online álláspiac több mint felét uralja majd a világháló. Az internetes álláspiac virágzásának oka elsősorban az olcsóságban és a gyorsaságban keresendő. Az állást kínálók hirdetése pillanatok alatt felkerül a weboldalra, jutányos áron, az állást kereső számára pedig a szolgáltatás ingyenes.

Az újsághirdetéssel szemben nincsenek terjedelmi korlátok, s a jelentkező egy csatolt dokumentum segítségével pillanatok alatt megpályázhatja a felkínált állást. Feliratkozhat a hírlevélre, amelyben azonnal értesítik, mire jelentkezhet. Az állást kínáló és kereső szerencsés egymásra találását a böngészőprogramok segítik. Ha az állást kínáló cég például feltünteti, hogy milyen korú, végzettségű, jártasságú, nyelvtudású dolgozót keres, akkor a nyilvántartott álláskeresők közül a program kidobja, kik felelnek meg ennek a követelménynek. Előfordul, hogy egy-egy állásra 700-800-an is jelentkeznek, de ritka az, hogy az érdeklődők száma tíz alatt marad.

A legtöbben az adminisztráció  helyeire kínált állásokra vadásznak: titkárnőnek, személyi aszszisztensnek, marketingesnek, reklámosnak, hirdetésszervezőnek, illetve informatikusnak és ügyfélszolgálatos dolgozónak. A legtöbb állást a reklám és biztosítási szakmában hirdetik, de csaknem 5 ezer mérnököt, több mint 3 ezer pénzügyest és informatikust kerestek tavaly.

Bán Károly -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában