Ország-világ

2005.04.07. 00:00

Tehetetlen düh és gyász

Egy egész város vett végső búcsút tegnap Szécsényben, ahol eltemették a gyilkosság áldozatává vált H. Violettát. Feltételezett gyilkosát letartóztatta a bíróság. Elmeszakértői vizsgálat vár rá.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Rezzenéstelen arccal ment be tegnap P. Tamás a bíróság épületébe. Mintha csak bevásárolni érkezett volna.
[/caption]Mérhetetlen és egyben tehetetlen düh az, amit Szécsény lakói éreznek. Csak úgy, mint a Reggel olvasói. Egy gyereklány meggyilkolása háborította fel az egész országot. Ennek ellenére mindössze egy ismeretlen vetemedett önbíráskodásra, és tegnapra virradóra kővel bedobta P. Tamás (24) szülőházának ablakát Szécsényben.

A városlakók egy emberként gyászoltak és gyászolnak. Tegnap délután három órára nemcsak a temető, hanem a környéke is megtelt velük. Még a környező falvakból is érkeztek. Tehetetlen düh és mély gyász, e kettő keveredett az emberekben. A hazafelé tartó H. Violettát április 1-jén, pénteken este rabolta el a nyílt utcán P. Tamás. Autójába rántotta, majd egy eddig még elő nem került tárggyal összeverte a fejét és a felsőtestét. A lány még élt, amikor betontömböt kötve rá, bedobta egy emésztőaknába. Ma lenne 14 éves… Elrablásának helyszínén mécsesek tucatjai égnek, és egyre gyűlnek a virágok.

P. Tamást 2003. november 5-én ítélték  el jogerősen egy év hat hónap fogházra. 2001-ben megverte és autójába zárta akkori 17 éves barátnőjét. 2003 januárjában fához kötötte és megerőszakolta másik barátnőjét. Januártól az ítéletig előzetesben volt. Lemondott a tárgyalás jogáról, így nyolc év helyett csak hármat kaphatott. Végül másfél év lett belőle. 2004 januárjában kedvezménnyel szabadult. Jól viselkedett, korábban nem volt büntetve. Megbánta tetteit, szülei hazavárták, és munkahelye is számított rá. Az egyébként érettségizett P. T. vasárnapig hivatalosan munkanélküli volt. Alkalmi munkákat vállalt, feketén. Vasárnap elfogták a rendőrök. Beismerte a gyilkosságot. Hogy pontosan mivel indokolta tettét, azt nem lehet tudni. Állítólag azt mondta: „amikor berántottam az autómba, eszembe jutott, hogy ismét sittre kerülhetek”.

Várható, hogy a rendőrség hamarosan kiskorú sérelmére különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésre változtatja a gyanúsítás tárgyát. Ezért már életfogytiglan is adható. Most még „csak” emberöléssel gyanúsítják.

Letartóztatta a bíróság

közönyösen, mintha csak vásárolni menne, sétált be tegnap a Salgótarjáni Városi Bíróságra P. Tamás. Pedig rendőrök vezették megbilincselt kézzel, vezető láncon. A bíróság 30 napra előzetes letartóztatásba helyezte. Ha a nyomozás érdeke megkívánja, az előzetes letartóztatás meghosszabbítható. Legfeljebb két évet tölthet ítélet nélkül elzárva. A nyomozást addig be kell fejezni. A rendőrség elrendelte P. Tamás elmeorvosi vizsgálatát. Ez kötelező minden olyan személy elleni bűncselekmény elkövetése esetén, amit nyolc évnél súlyosabb ítélettel fenyeget a Büntető törvénykönyv.

a Salgótarjáni Városi Bíróságra P. Tamás. Pedig rendőrök vezették megbilincselt kézzel, vezető láncon. A bíróság 30 napra előzetes letartóztatásba helyezte. Ha a nyomozás érdeke megkívánja, az előzetes letartóztatás meghosszabbítható. Legfeljebb két évet tölthet ítélet nélkül elzárva. A nyomozást addig be kell fejezni. A rendőrség elrendelte P. Tamás elmeorvosi vizsgálatát. Ez kötelező minden olyan személy elleni bűncselekmény elkövetése esetén, amit nyolc évnél súlyosabb ítélettel fenyeget a Büntető törvénykönyv. Rezzenéstelen arccal ment be tegnap P. Tamás a bíróság épületébe. Mintha csak bevásárolni érkezett volna. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában