Ország-világ

2005.04.28. 09:12

Térmozi piros-kék szemüveg nélkül

El lehet felejteni a kék-piros szemüvegeket, mert jön az új háromdimenziós mozi. Több nagy rendező, így George Lucas vagy Peter Jackson már feni a fogát az új technika adta lehetőségekre.

Tornai Szabolcs

A digitális világ alapvetően lapos. A számítógépek, a tévék, a mozivásznak és a maroktelefonok mind kétdimenziós képeket mutatnak. Ám a szakemberek évtizedek óta nagy erőkkel dolgoznak e technikai eszközök háromdimenziós kiteljesítéséért. Jelenleg több cég is azt ígéri, hogy el lehet felejteni a kék-piros szemüveget, mert jön a „szabad szemes” térhatás. Képletesen szólva, a szemüveg átkerül a vászonra, a képernyőre és a kijelzőre. A többkamerás eljárást pedig felváltja az egyetlen kamerával felvett mozgókép, amely átírható 3D-be.

Nemrégiben George Lucas Las Vegasban megtekintette a Csillagok háborúja egyik jelenetének háromdimenziós változatát és örömkiáltásban tört ki. El is határozta, hogy a filmcsoda harmincadik évfordulójára, 2007-re elkészítetti az első rész 3D-s felújítását. Utána pedig évenként dobná piacra a sorozat többi részét. Hasonló terveket sző James Cameron (A bolygó neve: Halál, Terminátor 1–2), Robert Zemeckis (Forrest Gump), Robert Rodriguez (Desperado) és Peter Jackson (A gyűrűk ura) is.

Egy New York-i cég, az Opticality Corp. reklámlehetőségeket lát az új technikában. Ez a cég rendelkezik a legnagyobb szabad szemes 3D-s kivetítővel. A négy és fél méter hosszú „videofal” jelenleg a tokiói világkiállításon látható. A szakemberek szerint a 3D-s technika a tudományban, a hadászatban és a biztonsági berendezéseknél is rendkívül hasznos lehet. Ám a végső cél a levegőbe vetített videohologram, amelyre már nem kell sokat várni.

Három dimenzióban

A jelenleg legkorszerűbb IMAX-technikát kanadai feltalálói az oszakai világkiállításon mutatták be 1970-ben. A következő évben meg is nyílt az első IMAX-mozi Torontóban. Magyarországhoz legközelebb Bécsben és Krakkóban található ilyen mozi. A vászon nyolc emelet magas és ugyanilyen széles, a kép kristálytiszta. Egyetlen szépséghiba, hogy szemüveget kell viselni hozzá. Ez némelykor fej- vagy szemfájást okoz. Az IMAX-filmek többsége ismeretterjesztő és természeti film. Az első IMAX 3D-s játékfilmet Jean-Jacques Annaud készítette 1995-ben.

Tornai Szabolcs Három dimenzióban A jelenleg legkorszerűbb IMAX-technikát kanadai feltalálói az oszakai világkiállításon mutatták be 1970-ben. A következő évben meg is nyílt az első IMAX-mozi Torontóban. Magyarországhoz legközelebb Bécsben és Krakkóban található ilyen mozi. A vászon nyolc emelet magas és ugyanilyen széles, a kép kristálytiszta. Egyetlen szépséghiba, hogy szemüveget kell viselni hozzá. Ez némelykor fej- vagy szemfájást okoz. Az IMAX-filmek többsége ismeretterjesztő és természeti film. Az első IMAX 3D-s játékfilmet Jean-Jacques Annaud készítette 1995-ben. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában