Ország-világ

2005.04.07. 00:00

Végrendelet 15 oldalon

Tíz nap múlva kezdődik a pápaválasztás. Ma ismertetik az egyházfő írásos végakaratát, amely lengyel nyelven készült.

Csák E. – Toronyi A.

Április 18-án veszi kezdetét a pápaválasztó konklávé a Sixtus-kápolnában. A Vatikán szóvivője megerősítette, hogy van az elhunyt pápának írásos végakarata. Ez nem tartalmaz bíborosi kinevezést, így a választó testületnek 117 tagja lesz. Joaquín Navarro-Valls a bíborosok szerdai ülése után adott tájékoztatást a pápai testamentum felolvasásáról. A végrendelet, amely 1979-től kezdve több éven át tartó bejegyzésekből áll, lengyel nyelven 15 gépelt oldalt tesz ki. A szóvivő szerint a fordítási nehézségek miatt csak ma hozzák nyilvánosságra.

Pénteken, a temetés napján részleges napfogyatkozás lesz. Ezt a csillagászok régóta tudják, de a jelenség alighanem erősíti a csodavárók hitét. Annál is inkább, mert a Nap elsötétedése a Csendes-óceántól dél-nyugatra és Dél-Amerikában lesz látható, ahol sok hívő ember él. Rómában éjszakára esik, amikor a Hold eltakarja a Napot. Egyházi körökben valószínűnek tartják, hogy II. János Pált hamarosan boldoggá avatják. Ehhez azonban olyan csodákat kell felmutatni – legalább kettőt –, amelyek dokumentáltak, bizonyíthatók, illetve szemtanúk látták őket. Az elhunyt pápával összefüggésben 8 ilyen esetet tartanak nyilván.

Szörnyű haláltusa

Megtörte hallgatását II. János Pál kezelőorvosa. Renato Buzzonetti elmondta: a pápának erős fájdalmai voltak. A nagybeteg szentatya az utolsó órákban is megpróbált megszólalni. „De nem sikerült neki. Halála előtt nem mondta azt, hogy ámen. Csak a szemével beszélt. Ha rá néztem, a keresztre feszített Jézusra kellett gondolnom.”

A temetés jó üzletet is jelent a rendező országnak

A zarándokturizmus húsvét után rendszerint visszaesik. A pápa halála miatt gyökeresen megváltozott a helyzet: most talán még a város hárommillió lakosánál is több hívő látogat Rómába. A Codacons fogyasztóvédő szervezet szerint már a temetés előtt 122 millió dollárt költenek el a zarándokok. Várható, hogy az athéni olimpiához hasonlóan a gyászolókat is jól megvágják a kereskedők. Az olasz szállodaszövetség ezt cáfolja. Állítása szerint pótágyakat nem tesznek a szobákba. Azt viszont nem tagadják, hogy a legmagasabb árat kérik a külföldi vendégektől. Mennyit költenek a zarándokok Közlekedés: 193,5 millió USD Kegytárgy: 64,5 millió USD Szállás: 32,5 millió USD Étkezés: 25,8 millió USD

A pápa a sajtóban legtöbbet említett személyiség

II. János Pál halálával a világ sajtója és elektronikus hírközlő eszközei tízszer annyi tudósításban foglalkozott, mint Bush elnök újraválasztásával. Egy amerikai kutatóintézet elemzése szerint a pápa elhunyta utáni 72 órában 75 ezer nagyobb hír, tudósítás jelent meg az egyházfő haláláról, illetve az azzal összefüggő eseményekről. Több mint 5,6 millió alkalommal említették a szentatya halálát és a kapcsolódó történéseket az interneten. Ez két és félszer annyi, mint ahányszor Ronald Reagan volt amerikai elnök 2004 júniusi halálát említették a világhálón. A tudósítások és az internetes említések több mint hárommillió alkalommal használták a „történelmi” jelzőt, a „konzervatív” jelzőt 700 ezerszer, a „kedvelt”, illetve „közkedvelt” jelzőt pedig mintegy 600 ezerszer.

A boldoggá avatáshoz csodatétel szükséges

A szentté avatási eljárás első része a boldoggá avatás. A szentté avatásnak előfeltétele a boldoggá avatás, majd két csoda igazolt kimutatása. A vértanúk esetében nincs szükség csodára. A boldogot felveszik a szentek névjegyzékébe. Akit boldoggá avattak egy meghatározott területen (ország vagy szerzetesrend) nyilvánosan tisztelhetik. A csoda természetfölöttiségének megállapítása szigorú követelmények alapján történik.

Mennyit költenek a zarándokok

Közlekedés: 193,5 millió USD

Kegytárgy: 64,5 millió USD

Szállás: 32,5 millió USD

Étkezés: 25,8 millió USD A pápa a sajtóban legtöbbet említett személyiség II. János Pál halálával a világ sajtója és elektronikus hírközlő eszközei tízszer annyi tudósításban foglalkozott, mint Bush elnök újraválasztásával. Egy amerikai kutatóintézet elemzése szerint a pápa elhunyta utáni 72 órában 75 ezer nagyobb hír, tudósítás jelent meg az egyházfő haláláról, illetve az azzal összefüggő eseményekről. Több mint 5,6 millió alkalommal említették a szentatya halálát és a kapcsolódó történéseket az interneten. Ez két és félszer annyi, mint ahányszor Ronald Reagan volt amerikai elnök 2004 júniusi halálát említették a világhálón. A tudósítások és az internetes említések több mint hárommillió alkalommal használták a „történelmi” jelzőt, a „konzervatív” jelzőt 700 ezerszer, a „kedvelt”, illetve „közkedvelt” jelzőt pedig mintegy 600 ezerszer. A boldoggá avatáshoz csodatétel szükséges A szentté avatási eljárás első része a boldoggá avatás. A szentté avatásnak előfeltétele a boldoggá avatás, majd két csoda igazolt kimutatása. A vértanúk esetében nincs szükség csodára. A boldogot felveszik a szentek névjegyzékébe. Akit boldoggá avattak egy meghatározott területen (ország vagy szerzetesrend) nyilvánosan tisztelhetik. A csoda természetfölöttiségének megállapítása szigorú követelmények alapján történik. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában