Ország-világ

2005.05.04. 06:46

Mandarics megmentheti a Ferencvárost

Malonyai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Milan Mandarics Portsmouth-ban sikeres, a szurkolók szobrot akartak állítani neki. Okkal, elvégre az angol klub az ő irányításával jutott fel hosszú esztendők után a legjobbak közé.
[/caption]A mai Horvátország területén, Likában született szerb milliomos már 21 évesen üzlettel foglalkozott, apja műszaki boltját vezette. Mellette tanult, de érdekeltségei voltak az autóalkatrész-gyártásban és -forgalmazásban is. Mérnökként érkezett az Egyesült Államokba 1969-ben. Hét esztendőt kellett várnia az állampolgárságra, s ahogy megszerezte, azonnal megalapította  első cégét. Hogy a Lika Company névre hallgatott, tudjuk be az érzelmeinek. Az viszont már tehetségének volt köszönhető, hogy a komputercég sikeres lett, s az is, hogy már kezdetben megérezte az üzletet a Szilikon Völgy beruházásaiban.

1980-ban eladta a Likát, de máris újat alapított, a távközlési fejlesztésekkel foglalkozó Sanminát. Alighogy Nagy-Jugoszlávia összeomlott, Milan Mandarics máris üzleti lehetőségeket keresett szülőföldjén. A léptékre jellemző, hogy a többi között a volt állami tulajdonú Razvojna Banknál is lett érdekeltsége. Ekkor fordult a futball felé is – üzletemberként, ifi játékosként ugyanis az újvidéki Novi Sad tudhatta a soraiban. Magától értetődik, hogy elsőként szülővárosában alapított klubot (FC Lika), de a San Jose Earthquekes csapata jóvoltából úttörője volt az Egyesült Államokban induló profibajnokságnak is.

Aztán elege lett az amerikai sportéletből, áttette hát székhelyét Európába. A belga Standard Liege tulajdonosaként lépett színre a kontinensen, majd az OGC Nice következett. A francia klubot eladva, 1998-ban érkezett a Portsmouth FC-hez. Az üzletben az angol klubban egy szezont (1994–95) futballozó Predrag Radosavljevic, ismertebb nevén Preki közvetített, akit Mandarics még Jugoszláviából ismert. A Crvena Zvezda volt játékosát, aki később a Kansas Cityben futott be jeles karriert minden bizonnyal jótevőként emlegetik Portsmouthban, hiszen Mandarics úrral a lehető legjobb vásárt csinálta a klub és persze a város.

Főként miután a csapat 2003-ban följutott a Premiere League-be, azaz az angol topligába.  A nagy sikerre való tekintettel  a tengerparti sétányon legalább harmincezren ünnepelték a játékosokat, s persze a tulajdonost, Mandarics urat. Aki persze tudta a dolgát. Miután a játékosok után őt is bemutatták a tömegnek, fölemelte a győzelmi trófeát, majd így szólt a drukkerekhez: „Ti vagytok az igazi bajnokok, Portsmouth városa pedig a bajnokok városa…”.

Mandarics úr hasonlóan nyilatkozott, amikor nemrégiben fölmerült, hogy megmenthetné a Fradit: „Szabadkán nőttem fel, ahol megtanultam, hogy a Fradi neve minden magyar embernek szent…” Mindez persze nem jelenti azt, hogy az egykori szabadkai ifjú ne állna két lábon a talajon – üzletemberként. Portsmouth-ban új stadiont épít (200 millió forintot áldoz rá), és a pénzvilág is nagyjai között jegyzi. Illusztris pozíciója van például a Deutsche Bank New York-i igazgatóságánál éppúgy, mint a Délkelet-Európai Fejlesztési Banknál.

Mandarics egyelőre csak fontolgatja ferencvárosi szerepvállalását. Azt mondja: „Május tizedike után visszatérünk a kérdésre…” Magyarán: a jövő héten többet lehet majd tudni arról, mik  a szándékai a szerb úrnak. Mindenesetre jó, ha tudjuk: komoly üzletemberről van szó.

Milan Mandarics

SZÜLETETT 1945-ben, a ma Horvátországhoz tartozó Likában. EMIGRÁLT 1969-ben mérnökként az Egyesült Államokba költözött. Állampolgárságot kapott 1976-ban amerikai útlevelet is kapott. Azonnal megalapította első cégét, a Lika Companyt. FUTBALLÜZLET Tevékenyen részt vett az amerikai profibajnokság elindításában a San José Earthquakes tulajdonosaként. EURÓPAI KAPCSOLAT Az amerikai sportéletben csalódva Európában kezdett befektetni: a Standard Liege, majd az OGC Nice tulajdonosa lett. KÍSÉRLET 1993-ban sikertelenül keresett kapcsolatot a Ferencvárossal. A NAGY UGRÁS 1998-ban megvette az angol Portsmouth-t, amely 2003 óta a Premier League-ben szerepel.

Hármon áll a vásár

Amióta Milan Mandarics képbe került, Havasi Mihály tartja vele a kapcsolatot. Az UEFA-licences menedzser egy, Furulyás János elnöktől kapott, angol nyelvű tájékoztatót eljuttatott a szerb milliárdoshoz. Az üzleti kiajánlás hosszasan taglalja a Fradi anyagi helyzetét, és vázolja, hogy a leendő befektetőnek milyen lehetőségei adódnak majd. Sok konkrétummal persze nem szolgálhat, mert a Fradi és a leendő befektető mellett a majd’ öthektáros terület tulajdonosának az államnak az érdekeit is szem előtt kell tartani. Vagyis nem kettőn, hanem hármon áll a vásár. mint mondta – tanulmányozta az anyagot. Vincze Attila

A tíz legfontosabb kérdés a zöld-fehérek jelenéről és jövőjéről

1. Mekkora a klub adóssága? A játékosoknak 130 millió forinttal tartoznak, a teljes adósságállomány azonban elérheti a 300 milliót is. 2. Miből él a klub azóta, hogy a Fotex kiszállt az rT.-ből? Várszegi Gábor távozása óta nincs főtámogatója a Fradinak. Ebben a helyzetben a legtöbb pénzt a T-Mobile-tól kapja a klub, esztendőnként 200 millió forintot. A ligától körülbelül 100 milliót kap az Rt. különböző jogcímeken (főként a televíziós jogdíjakból, az UEFA-kupa-szereplés jóvoltából 25 millió forint került a kasszába). 3. Mi történik, ha csődbe megy az egyesület? Az FTC nem kap licencet a Magyar Labdarúgóligától, ami akár a profi futball végét jelentheti az Üllői úton. 4. Mennyit érnek, keresnek a játékosok? A játékosok értékét illetően csak találgatni lehet, hiszen arról esetről esetre a piac határoz. Ugyanakkor tény, hogy a magyar élvonal legjobban fizetett futballistái között vannak a Fradi-játékosok: Lipcsei Péter 36, Szűcs Lajos 30, Marek Penksa 28 millió forintot keres évente. 5. Mikor kaptak legutóbb pénzt a futballisták? 2004. december elsején a Basel elleni UEFA-kupa-mérkőzés előtt jelentették be az új T-Mobile-szerződést. Az akkor kapott pénzből törlesztett a klub a játékosoknak, akárcsak idén, az első részlet átutalásakor. 6. Értékesek-e az Üllői úti ingatlanok? A stadion és a körülötte lévő területek (a telekkönyvben két részre bontva: 59 000 + 21 000 négyzetméter), értékesek, de nem az FTC tulajdonai. A vagyonkezelői joggal az állami tulajdonú Sportfólió Kht. rendelkezik. Amennyiben hozzájut a joghoz a klub, átruházhatja. Ezzel igencsak megnőhet a befektetők érdeklődése, javulnának az egyesület kilátásai. 7. Mire lehet jó a stadion melletti parkoló? A terület állandó szereplője Furulyás János klubelnök álmainak. Valóban alkalmas lehet egy modern, európai színvonalú szórakoztató- és bevásárlóközpont felépítésére, természetesen szerves együttműködésben a stadionnal (a meccsre járók vásárolnak, a vásárlók meccsre járnak). 8. Ki érdeklődött mostanság komolyan az FTC iránt? A Várszegi-éra után eddig egyedüliként Kovács „Celladam” Ádám adta a nevét érdeklődéséhez. Róla azonban gyorsan kiderült, nincs az üzletre 300 millió forintja. 9. Kik menthetik meg a klubot? Ismét felmerült az 1993-ban már próbálkozó Milan Mandarics szerb üzletember neve, rajta kívül egy izraeli befektetőről szól a fáma, és az OTP első emberét, Csányi Sándort is hírbe hozták a klubbal. 10. Segíthet-e a játékosok eladása? Aligha, mert tizenkét futballistának hamarosan lejár a szerződése, ők ingyen távozhatnak. Közülük Vukmir, Kapics, Huszti és Rósa Dénes lehet kelendő. Sowunmi után már télen is érdeklődtek arab és ciprusi klubok. A kapitány Lipcsei Péter és Szűcs Lajos várhatóan az Üllői úton marad.

emigrált 1969-ben mérnökként az Egyesült Államokba költözött.

állampolgárságot kapott 1976-ban amerikai útlevelet is kapott. Azonnal megalapította első cégét, a Lika Companyt.

FUTBALLÜZLET

Tevékenyen részt vett az amerikai profibajnokság elindításában a San José Earthquakes tulajdonosaként.

európai kapcsolat

Az amerikai sportéletben csalódva Európában kezdett befektetni: a Standard Liege, majd az OGC Nice tulajdonosa lett.

KÍSÉRLET

1993-ban sikertelenül keresett kapcsolatot a Ferencvárossal.

A NAGY UGRÁS

1998-ban megvette az angol Portsmouth-t, amely 2003 óta a Premier League-ben szerepel. Hármon áll a vásár Amióta Milan Mandarics képbe került, Havasi Mihály tartja vele a kapcsolatot. Az UEFA-licences menedzser egy, Furulyás János elnöktől kapott, angol nyelvű tájékoztatót eljuttatott a szerb milliárdoshoz.

Az üzleti kiajánlás hosszasan taglalja a Fradi anyagi helyzetét, és vázolja, hogy a leendő befektetőnek milyen lehetőségei adódnak majd. Sok konkrétummal persze nem szolgálhat, mert a Fradi és a leendő befektető mellett a majd’ öthektáros terület tulajdonosának az államnak az érdekeit is szem előtt kell tartani. Vagyis nem kettőn, hanem hármon áll a vásár. mint mondta – tanulmányozta az anyagot.

Vincze Attila A tíz legfontosabb kérdés a zöld-fehérek jelenéről és jövőjéről 1. Mekkora a klub adóssága?

A játékosoknak 130 millió forinttal tartoznak, a teljes adósságállomány azonban elérheti a 300 milliót is.

2. Miből él a klub azóta, hogy a Fotex kiszállt az rT.-ből?

Várszegi Gábor távozása óta nincs főtámogatója a Fradinak. Ebben a helyzetben a legtöbb pénzt a T-Mobile-tól kapja a klub, esztendőnként 200 millió forintot. A ligától körülbelül 100 milliót kap az Rt. különböző jogcímeken (főként a televíziós jogdíjakból, az UEFA-kupa-szereplés jóvoltából 25 millió forint került a kasszába).

3. Mi történik, ha csődbe megy az egyesület?

Az FTC nem kap licencet a Magyar Labdarúgóligától, ami akár a profi futball végét jelentheti az Üllői úton.

4. Mennyit érnek, keresnek a játékosok?

A játékosok értékét illetően csak találgatni lehet, hiszen arról esetről esetre a piac határoz. Ugyanakkor tény, hogy a magyar élvonal legjobban fizetett futballistái között vannak a Fradi-játékosok: Lipcsei Péter 36, Szűcs Lajos 30, Marek Penksa 28 millió forintot keres évente.

5. Mikor kaptak legutóbb pénzt a futballisták?

2004. december elsején a Basel elleni UEFA-kupa-mérkőzés előtt jelentették be az új T-Mobile-szerződést. Az akkor kapott pénzből törlesztett a klub a játékosoknak, akárcsak idén, az első részlet átutalásakor.

6. Értékesek-e az Üllői úti ingatlanok?

A stadion és a körülötte lévő területek (a telekkönyvben két részre bontva: 59 000 + 21 000 négyzetméter), értékesek, de nem az FTC tulajdonai. A vagyonkezelői joggal az állami tulajdonú Sportfólió Kht. rendelkezik. Amennyiben hozzájut a joghoz a klub, átruházhatja. Ezzel igencsak megnőhet a befektetők érdeklődése, javulnának az egyesület kilátásai.

7. Mire lehet jó a stadion melletti parkoló?

A terület állandó szereplője Furulyás János klubelnök álmainak. Valóban alkalmas lehet egy modern, európai színvonalú szórakoztató- és bevásárlóközpont felépítésére, természetesen szerves együttműködésben a stadionnal (a meccsre járók vásárolnak, a vásárlók meccsre járnak).

8. Ki érdeklődött mostanság komolyan az FTC iránt?

A Várszegi-éra után eddig egyedüliként Kovács „Celladam” Ádám adta a nevét érdeklődéséhez. Róla azonban gyorsan kiderült, nincs az üzletre 300 millió forintja.

9. Kik menthetik meg a klubot?

Ismét felmerült az 1993-ban már próbálkozó Milan Mandarics szerb üzletember neve, rajta kívül egy izraeli befektetőről szól a fáma, és az OTP első emberét, Csányi Sándort is hírbe hozták a klubbal.

10. Segíthet-e a játékosok eladása?

Aligha, mert tizenkét futballistának hamarosan lejár a szerződése, ők ingyen távozhatnak. Közülük Vukmir, Kapics, Huszti és Rósa Dénes lehet kelendő. Sowunmi után már télen is érdeklődtek arab és ciprusi klubok. A kapitány Lipcsei Péter és Szűcs Lajos várhatóan az Üllői úton marad. Milan Mandarics Portsmouth-ban sikeres, a szurkolók szobrot akartak állítani neki. Okkal, elvégre az angol klub az ő irányításával jutott fel hosszú esztendők után a legjobbak közé. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában