Ország-világ

2005.06.20. 11:21

1400 gyógyszer ára változik júliustól

1 200 támogatott gyógyszer ára nő, kétszázé csökken.

BAMA

Július 1-jétől 1 200 támogatott gyógyszer térítési díja emelkedik, 200 gyógyszeré pedig csökken - jelentette be hétfőn Székely Tamás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgató-helyettese. A második félévtől 1 900 termékre terjeszti ki az OEP az úgynevezett fix összegű támogatási technikát. Ez azt jelenti, hogy egy referenciatermék árához meghatározott százalékos támogatást fixnek tekintve a hasonló hatóanyagú vagy terápiájú szerek támogatási összege nem haladja meg a referenciatermékét - mondta.

Az 1 200 termék 70 százalékánál az emelkedés mértéke nem éri el a száz forintot, a fennmaradó 30 százalék esetében pedig átlagosan ötszáz forint növekedést tapasztalhatnak majd a betegek. Amennyiben a beteg július 1-jétől a korábban használt gyógyszerével azonos hatóanyagú vagy terápiásan egyenértékű generikus készítményt választ, gyógyszerköltsége csökken - hangsúlyozta a főigazgató-helyettes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában