Ország-világ

2005.06.28. 14:21

A fiatalok már koccintanak sörrel

A férfiak és a nők közötti különbségek nemcsak a legújabb technikai kütyük és mobiltelefonok használatában, hanem sörfogyasztási szokásaik terén is megfigyelhetőek. A Marketing Centrum júniusi, 1200 fős felmérése szerint a hölgyeknek csupán a harmada él a folyékony kenyérrel, míg a férfiak csaknem háromnegyede fogyaszt kisebb-nagyobb rendszerességgel a kesernyés italból.

Körmendi Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="299"] Tóth Zsófi (34) és Korencsi Zita (36) minden egyes korsónál összekoccintja poharát. Így fejezik ki egymás iránti tiszteletüket.
[/caption]Kiderült, hogy a sörivók 45 százaléka koccintani is szokott italával. Fittyet hánynak arra az egyébként már lejárt hagyományra, amely szerint „Arad óta sörrel nem koccint a magyar”. (A népszerű hiedelem szerint 1849-ben az aradi vértanúk kivégzésén koccintottak sörrel az osztrák tisztek. Ezért 150 évig – 1999. október 13-áig – magyar nem ütögethette össze a söröskorsóját magyarral.)

A nemi szerepek, ha hiszik, ha nem, még a „pohár-összeérintési” szokásokban is megmutatkoznak. A sörözgető nőknek csak a harmada, a férfiaknak viszont a fele szokott koccintani korsójával. Mindemellett legkevésbé az idősebbek éreznek késztetést a tiltó hagyományok megszakítására. A 60 év feletti sörivóknak csupán 28, a 18–29 éveseknek viszont 61 százaléka szokta öszszecsapni a krigliket. A magyarok között mindemellett körülbelül azonos a „sörösök” és a „borosok” aránya. A válaszadók 27 százaléka a sört, 24 pedig a bort szereti jobban. Mindkét alkoholfajtát egyformán kedveli 14 százalékuk, 35 százalékuk pedig egyiket sem szereti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában