Ország-világ

2005.06.30. 00:00

A kínzás dokumentumai

Ma jár le a határidő, hogy a Pentagon nyilvánosságra hozza azt a több mint száz fényképfelvételt, amely a bagdadi Abu Graib börtönben elkövetett visszaéléseket bizonyítja.

Gyulay Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="305"] Az orvosi beavatkozásokat érzéstelenítés nélkül végezték
[/caption]Az amerikai védelmi minisztérium kezdetben tagadta, hogy foglyokat kínoztak volna az iraki börtönökben. Sőt, a Newsweek című hírmagazin azt is állította, hogy a guántanámói táborban meggyalázták az iszlám szent könyvét. Az írás példátlan zavargásokhoz vezetett a muzulmán világban. A hetilapot közlésének visszavonására kényszerítették. Washington idővel mindkét esetben kénytelen volt bevallani az igazságot: a hírek fedik a valóságot. A fogolykínzások ügyében már néhány – meglehetősen – enyhe ítélet is született, a Koránnal kapcsolatban még folynak a vizsgálatok.

[caption id="" align="alignleft" width="148"] Megalázták a muzulmán rabokat
[/caption]Donald Rumsfeld védelmi miniszter nemcsak az iszlám közösségek szemében népszerűtlen: az iraki háború apostolaként számos kényelmetlen beismerésre kényszerült már, helyzete mégis megingathatatlan. Bush elnök nem felejti, hogy hálás maradjon neki az első Öböl-háború idején a kedves papának tett szolgálataiért.

A miniszter a legutóbb a hét végén kényszerült újabb kínos vallomásra: elismerte, hogy titkosszolgálati úton felvették a kapcsolatot a lázadók képviselőivel. „Az iraki zavargások még évekig elhúzódhatnak” – ismerte be kényszeredetten a Pentagon teljhatalmú ura –, „akár öt, hat, nyolc, tíz, tizenkét esztendeig is.” Véleménye szerint ráadásul nem a szövetséges csapatok, hanem az iraki biztonsági erők tudnak csak úrrá lenni a helyzeten. A miniszter azzal mentegetőzött, hogy az előbbiek feladata nem az ellenfél legyűrése, hanem az, hogy az iraki népet és a helyi biztonsági erőket önálló győzelemre segítse.

Rumsfeld azt is bevallotta, hogy a katonák korábban központi utasítást kaptak arra vonatkozóan, hogyan kell különböző embertelen módszerekkel megtörni és akár valótlan vallomásra kényszeríteni a rabokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában