Ország-világ

2005.06.18. 00:00

Adományt kérnek, de férget terjesztenek

Az interneten pilótajátékszerűen szétküldött, „jótékonysági” levelekből soha egy fillér támogatást nem kaptunk – válaszolta megkeresésünkre tíz alapítvány.

Kaszás Erzsébet

A kéretlen internetes levelek – szakszóval a spamok – között van egy típus, amit senki nem mer egyenesen kitörölni. Ezek látszólag nemes célt szolgálnak, és ehhez hasonlóak: „Ha ezt a levelet továbbküldöd 5-10 internetes címre, minden egyes levéllel 1 euróval – máskor 35, 100 vagy 500 forinttal – járulsz hozzá a beteg gyerekek gyógyításához, stb.”
De vajon tényleg segítenek ezek az akciók valakinek? Tíz telefon után (a hívottak: Gyermekrák Alapítvány, Szeretetszolgálat, Máltai Szeretetszolgálat, Caritas, Beneficum Alapítvány, Dünamisz Szolgáltató Alapítvány, Mentőszolgálat, S.O.S. Gyerekfalu, Egymásért Alapítvány, Római Katolikus Egyház) abszolút nyugodtan kijelenthető: ezek az internetes levelek kártékonyak. Egyrészt azért, mert a spamok általában túlterhelik a számítógépeinket. Másrészt – és ez esetben inkább ez a fontos – mert küldőik kifejezetten ártanak az általuk megnevezett civil szervezetek hírnevének. És sajnos nem csak az internetes pilótajáték az egyetlen, amikor valakik megpróbálnak félrevezetni valóban létező egyesületekre, alapítványokra hivatkozva. A mobiltelefonra érkező támogatást kérő SMS-ek is hamisak. Sőt, az utcai képeslap-árusítások nagy része szintén, bár a Máltai Szeretetszolgálatnál elmondták: ők valóban árusítottak képeslapot, de kizárólag az irodájukban, és nem utcai árusokra bízva.
Akik tehát magánszemélyként adományozni szeretnének, azok ne kéretlen üzeneteket továbbküldve vagy az utcán vásárolt képeslappal tegyék ezt, hanem akár személyesen az alapítványok, egyesületek irodáiban, akár a honlapjaikon megtalálható banki számlaszámra átutalva az erre szánt pénzt, vagy csekken befizetve a megadott számlaszámra.
Térjünk vissza azonban arra, hogy a kéretlen üzenetek küldőinek miért éri meg ez a pilótajáték! A mobiltelefonos „küld tovább öt helyre az SMS-t” üzeneteknél a válasz egyszerű: az emelt díjas szolgáltatás árának bevételén osztozhatnak a mobilszolgáltatóval. Hiszen a szolgáltató nem vizsgálhatja az üzenet tartalmát! Az internetes levelezésnél azonban ilyen direkt pénzszerzési lehetőség nincs. Mint az egyik legnagyobb hazai internetszolgáltatónál megtudtuk: ha technikailag talán ma már meg is lenne rá a lehetőség, hogy a továbbküldött e-mailek után valakik pénzhez jussanak, a szolgáltatók jogilag sincsenek erre felkészülve. Vagyis velük egyelőre jóhiszeműen sem köthető olyan együttműködési szerződés, mint a mobilosokkal.
A pénzről szóló spamok küldőinek ezért az lehet a céljuk, hogy ha ők is kérnek egy válasz üzenetet, akkor ezekből komoly adatbázist hozzanak létre, amit azután internetes marketing célokra értékesíthetnek. Gyakrabban a spam számítógépes vírust vagy férget tartalmaz, aminek
a terjesztéséért kap a levelet küldő a vírusgyártótól pénzt, vagy esetleg ő maga a vírusgyártó.

Szótár

A spam (Spiced Pork and Ham) kéretlen és váratlan internetes levél, melynek küldőjét a címzett általában nem ismeri. A címzett pénztárcáját terheli akkor is, ha nem kívánja átvenni. Egy spam költsége annak, aki modemes, a telefonszámlában is jelentkező internetes előfizetéssel rendelkezik, körülbelül egy belföldi, borítékolt levél bélyegének ára. A szélessávon netezőknek pedig a bosszúság, hogy a levél letöltésével, olvasásával az idejüket lopják.

alapítvány. Kaszás Erzsébet Szótár A spam (Spiced Pork and Ham) kéretlen és váratlan internetes levél, melynek küldőjét a címzett általában nem ismeri. A címzett pénztárcáját terheli akkor is, ha nem kívánja átvenni. Egy spam költsége annak, aki modemes, a telefonszámlában is jelentkező internetes előfizetéssel rendelkezik, körülbelül egy belföldi, borítékolt levél bélyegének ára. A szélessávon netezőknek pedig a bosszúság, hogy a levél letöltésével, olvasásával az idejüket lopják. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában