Ország-világ

2005.06.11. 00:00

Aki szép, jobban boldogul

Könnyebben érvényesülnek az életben a vonzó külsejű emberek – állítja dr. Thomas Biggs plasztikai sebész. Az amerikai szakembernek számos hollywoodi sztár köszönheti csodás idomait, fiatalos vonásait.

Németh Zsuzsa

Demi Moore (43) negyvenedik születésnapjára vonzóbb lett, mint valaha. Mindezt nemcsak a természetnek és az egészséges életmódnak köszönheti, hanem plasztikai sebészének is. A színésznő állítólag több mint félmillió dollárt költött szépészeti műtétekre. Teljes testplasztikája több éven át tartott. Vannak azonban, akik nem szórakozásból fekszenek sebészkés alá.

Magyarországon évente 8400-8500 nőnél diagnosztizálnak emlőrákot. A legnagyobb gond a késői felismerés. Ha a daganat már túl nagy vagy ha áttétek képződtek, kevesebb az esély a sikeres műtétre. Az onkológiai beavatkozások utáni helyreállító műtétek árát a társadalombiztosítás fizeti, de a csupán esztétikai okokból kért operáció költsége a pácienst terheli. A plasztikai sebész segít helyreállítani a beteg lelki békéjét, visszaadja önbizalmát. Budapesten, az Országos Onkológiai Intézetben nemrégiben tartott nemzetközi plasztikai sebészeti konferencián kiderült, hogy még a szakemberek között is vannak viták. Egyesek szerint az onkológiai műtéttel egy időben elvégzett plasztikai helyreállító beavatkozás nehezíti a további kezeléseket. Mások szerint efféle veszély nem fenyeget, a megműtött páciens lelki békéje segíti a gyógyulást. A betegek úgy ébrednek, hogy a nőiességükön esett csorbát már helyreállították.

– Az onkológiai műtétek a rosszindulatú folyamat előrehaladtától függően csonkoló jellegűek – hangsúlyozza dr. Kásler Miklós, az onkológiai intézet főigazgatója. – A helyreállító plasztikai beavatkozásokra zömmel a mellműtétek után van szükség. A mell elvesztése ugyanis még idős korban is komoly megrázkódtatást okoz.

Harminc évvel ezelőtt hatalmas metszésekkel zajlottak ezek a beavatkozások. Napjainkban a mell megtartására, a legkisebb kimetszésre törekednek az orvosok. Dr. Kásler Miklós úgy véli: nem tanácsos mindenkinél azonnal elvégezni a helyreállító plasztikai műtétet. A ráknak több fajtája létezik, a kezelés is eltérő. Az Országos Onkológiai Intézet vezetőjének szakmai hitvallása szerint az élet megmentése elsőséget élvez a plasztikai műtéttel szemben.

A magyar származású szaktekintély, Bryan Toth, aki Silvio Berlusconi olasz kormányfő megfiatalításában is jeleskedett, elmondta: Amerikában a mellrákműtétek többségénél a beavatkozásba a plasztikai sebészeket eleve bevonják. A tengerentúlon egyre fejlettebb technikák kifejlesztésén dolgoznak. Arra törekszenek, hogy a szilikongéles implantátumok helyett a páciens testének más területeiről kioperált szövetekkel pótolják a hiányzó részeket. A hasfali bőrből és izomból rekonstruált emlő nagy előnye például, hogy a saját szövet jól követi a későbbi testsúlyingadozást. Ráadásul ez a megoldás végleges, szemben a szilikonnal, melynek cseréjéről gondoskodni kell. A sajátszövet-átültetés módszere Magyarországon is gyakori. A modern orvostudománynak köszönhetően a műtétek szinte nyomtalanul gyógyulnak, a viszszamaradó, vékony hegek csak egészen közelről láthatók.

Félmilliónál kezdődik az esztétikai mellnagyobbítás

Az egészséggel összefüggő plasztikai sebészeti beavatkozás teljes költségét az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozza. Az emlőrák eltávolítása utáni esztétikai helyreállító műtét tehát ingyenes Magyarországon, az OEP ezenkívül az implantátumok költségét is állja. A www.plasztika.net internetes oldal tavalyi adatai szerint ha csupán esztétikai célú mellnagyobbításról van szó, a beavatkozás ára 240–400 ezer forint, amelyen felül a protézis árát (280–470 ezer forint) is a páciens állja. A megereszkedett mell felvarrása 340–400 ezer forintba kerül.

Sejtekből szaporított beültethető szövet

A chicagói egyetem kutatói felfedezték, hogy mellimplantátumot a test saját sejtjeinek felhasználásával is elő lehet állítani. Orvosi szenzációnak számít, hogy a sejtek az átültetés után is tovább élnek. A másik előnye, hogy a természetes imp-lantátum nem használódik el. Az eljárás menete a következő: a páciens csontvelőjéből törzssejteket vesznek ki, amelyek laboratóriumi körülmények között mesterségesen megsokszorozódnak egy mell formájú műanyag tálban. A zsírszövetet kémiai géllel összekeverik stabilizálás céljából, ennek következtében hosszú ideig megtartja formáját. A kutatók szerint a szövet bármilyen formában alkalmazható, legyen szó teljes mellről vagy a mell egy részéről. A törzssejtimplantátumok a szilikonhoz képest lényegesen jobban alkalmazkodnak a szervezethez. Az új implantátum együtt él a pácienssel, saját véráramlás fejlődik ki benne, és az immunrendszer védelme is kiterjed rá. Az új eljárás az USA-ban még kísérleti fázisban van, jelenleg megfizethetetlen. Pár éven belül azonban már ez lehet az általános eljárás – vélekednek plasztikai sebészek.

költségét is állja.

A www.plasztika.net internetes oldal tavalyi adatai szerint ha csupán esztétikai célú mellnagyobbításról van szó, a beavatkozás ára 240–400 ezer forint, amelyen felül a protézis árát (280–470 ezer forint) is a páciens állja. A megereszkedett mell felvarrása 340–400 ezer forintba kerül. Sejtekből szaporított beültethető szövet A chicagói egyetem kutatói felfedezték, hogy mellimplantátumot a test saját sejtjeinek felhasználásával is elő lehet állítani. Orvosi szenzációnak számít, hogy a sejtek az átültetés után is tovább élnek. A másik előnye, hogy a természetes imp-lantátum nem használódik el. Az eljárás menete a következő: a páciens csontvelőjéből törzssejteket vesznek ki, amelyek laboratóriumi körülmények között mesterségesen megsokszorozódnak egy mell formájú műanyag tálban. A zsírszövetet kémiai géllel összekeverik stabilizálás céljából, ennek következtében hosszú ideig megtartja formáját. A kutatók szerint a szövet bármilyen formában alkalmazható, legyen szó teljes mellről vagy a mell egy részéről. A törzssejtimplantátumok a szilikonhoz képest lényegesen jobban alkalmazkodnak a szervezethez.

Az új implantátum együtt él a pácienssel, saját véráramlás fejlődik ki benne, és az immunrendszer védelme is kiterjed rá. Az új eljárás az USA-ban még kísérleti fázisban van, jelenleg megfizethetetlen. Pár éven belül azonban már ez lehet az általános eljárás – vélekednek plasztikai sebészek. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában