Ország-világ

2005.06.07. 00:00

Amiről Spielberg nem forgat

Ősszel Fóton forgat filmet a müncheni olimpiai túszdráma utóéletéről Steven Spielberg. Ami a filmből biztosan kimarad, a túlélő terroristák sorsa.

Szemán László

Eric Bana és Daniel Craig főszereplésével többek között Magyarországon forgatja új, Bosszú című filmjét Steven Spielberg. A magyar származású George Jonas azonos című könyve alapján készülő alkotás a müncheni olimpiai túszdráma utóéletéről szól. Az amerikai filmesek nyáron Máltán dolgoznak, majd ősszel költöznek be a Mafilm fóti stúdióiba. A könyv, és így a film a túszdráma magyar vonzatairól biztosan nem számol be.

1998-ban egy magyar újságírót el akartak gázolni egyik cikke miatt. A kolléga a müncheni túszdrámáról írt egy azóta már megszűnt bulvárlapban. Több olyan egykori beteg is jelentkezett nála, akik 1972 végén a budapesti Sportkórházban gyógyultak, azon a folyosón, ahol három palesztin sebesültet is ápoltak. Ez a három palesztin a magyar betegek szerint a müncheni túszdrámát túlélő három terrorista volt. A Fekete Szeptember nevű palesztin terrorszervezet nyolc tagja 1972. szeptember 5-én hajnalban átmászott az olimpiai falu kerítésén. Elfoglalták az izraeli csapat szálláshelyét. Lelőttek egy edzőt és egy súlyemelőt. Az izraeli sportolók az ablakokon át menekültek, ám kilencüket túszul ejtették a terroristák. – A szállásunknak helyt adó épületek között jöttek be – mondta Vágó Imréné, az In-Kal biztonsági főnöke, korábbi csepeli rendőrkapitány. Aki Kucsera Mária néven a magyar olimpiai csapat gerelyvetőjeként járt a müncheni olimpián. – Aznap este akartunk átmenni az izraeli sportolókhoz baráti látogatásra. De reggel már a rendőrségi blokádra ébredtünk. A környező épületek tetején mesterlövészek voltak. Az olimpiai falut hermetikusan lezárták. Borzasztó volt látni, amikor az egyik terrorista egy sporttársunkat fedezékül használva kilépett az egyik erkélyre – elevenítette fel a 33 éve történteket a nyugalmazott rendőrezredes.

A terroristák foglyaik szabadon bocsátása fejében 200, Izraelben bebörtönzött palesztin szabadon engedését és maguknak szabad elvonulást követeltek. A túszok meggyilkolásával fenyegetőztek. A németek felvették a kapcsolatot az izraeli kormánnyal, amely megtagadta a követelések teljesítését. Erre a terroristák egy repülőgépet követeltek, hogy a túszokkal együtt elrepüljenek. 22 órakor a terroristák bekötött szemű, összekötözött túszaikkal együtt két helikopterre szálltak, és átrepültek a fürstenfeldbrucki katonai repülőtérre. Amikor landoltak, a német kommandósok megrohamozták őket. Az egyik gépben kézigránátot robbantottak a terroristák, ezzel túszaikat is megölve. A másik gépben az egyik túlélő terrorista lőtte le az izraeli sportolókat. Az összes túsz, öt terrorista és egy rendőr halt meg. Az olimpia folytatódott.

Az egyik terrorista még élhet a Közel-Keleten

A túlélő terroristákat egy Lufthansa-gép eltérítését követően a németek elengedték. Állítólag ekkor a magyar titkosszolgálatokkal vették fel a kapcsolatot, és egy Malév-géppel Budapestre csempészték őket. Gyógyulásuk után távoztak a Közel-Keletre. A Moszad bosszút állt a sportolókért. Tizenegy terroristát öltek meg világszerte, köztük a müncheni akció kitervelőjét, Ali Hasszán Szalameh-het. A túlélők közül kettőt is megöltek. Benjamin Netanjahu, Izrael volt miniszterelnöke a Harc a terrorizmus ellen című könyvében ír a túszdrámát túlélő egyik terroristáról. „Arafat az őt kísérő konvojjal több hírhedt gyilkost csempészett Gázába, köztük Jihad al Giusit, aki 1972-ben Münchenben részt vett az izraeli sportolók ellen elkövetett mészárlásban...” Őt a nemzetközi nyomás miatt Arafat végül kénytelen volt visszaküldeni Egyiptomba, azóta nincs hír róla.

a Közel-Keletre.

A Moszad bosszút állt a sportolókért. Tizenegy terroristát öltek meg világszerte, köztük a müncheni akció kitervelőjét, Ali Hasszán Szalameh-het. A túlélők közül kettőt is megöltek.

Benjamin Netanjahu, Izrael volt miniszterelnöke a Harc

a terrorizmus ellen című könyvében ír a túszdrámát túlélő egyik terroristáról.

„Arafat az őt kísérő konvojjal több hírhedt gyilkost csempészett Gázába, köztük Jihad al Giusit, aki 1972-ben Münchenben részt vett az izraeli sportolók ellen elkövetett mészárlásban...” Őt a nemzetközi nyo-más miatt Arafat végül kénytelen volt visszaküldeni Egyiptomba, azóta nincs hír róla. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában