Ország-világ

2005.06.22. 00:00

Bűnvádi eljárást kockáztat Tőkés László

Lukács János, Kolozsvár

Birtokháborításért eljárás indulhat Tőkés László királyhágómelléki püspök ellen. A főpásztor ugyanis leverte a nagyváradi Lórántffy Zsuzsanna Gimnázium sportpályájának bejáratát lezáró lakatot, és néhány hívével együtt behatolt a területre. A Lórántffy Zsuzsanna Gimnáziumot már korábban sikerült birtokba vennie a református egyháznak, a mellette levő sportpályát – amely egykor szintén a reformátusoké volt – viszont az ortodoxoknak adta oda használatra az önkormányzat. A Tőkés-féle birtokbavételt megelőzően az ortodoxok egy hatalmas fakeresztet vittek az udvarra, amelyet két kisebbel együtt szerettek volna felállítani. A keresztek a kommunista rendszer idején vértanúságot szenvedett román papoknak és püspököknek állítanának emléket. Az ortodox egyház kitart a keresztállítás terve mellett, Tőkés Lászlót pedig a hatóság kezére adná.
A reformátusok tiltakozó megmozdulását a pálya kerítésén túlról négy egyenruhás és egy civil rendőr követte figyelemmel, akiket Florin Puşcaş, az ortodox templom papja hívott ki. Ugyanakkor a pálya közelében álló ortodox parókia tetejéről folyamatosan filmezték az eseményt, így akarván bizonyítékot gyűjteni a birtokháborítás tényére. Tőkés László tovább akar küzdeni a területért. „A közigazgatási bírósághoz fellebbezünk a városi tanács határozata ellen. Emellett értesítjük a kormányt, Tăriceanu miniszterelnököt és az Oktatásügyi Minisztériumot is” – szögezte le.  A püspök szerint az emlékműállítás csupán ürügy, és az ortodoxok a nemes üggyel akarják szentesíteni a kisebbségellenes visszaélést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában