Ország-világ

2005.06.28. 05:20

Citadella: fürdők koronája

A Reggel elsőként számolt be arról, hogy a Citadellát fürdővé alakítaná a főváros, ha 2010-ben Európa kulturális fővárosa lesz. Most utánajártunk, mit gondolnak a merész tervről a szakemberek.

Zsidai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="120"] Hosszú sorok kígyóztak a Szent György téren, hogy láthassák Munkácsy Mihály Ásító inasát. Ez is azt bizonyítja, a főváros odavan a kultúráért.
[/caption]Tegnap hivatalosan is bemutatták a Budapest 2010 Európa kulturális fővárosa-pályázatát, amelyről hétfőn a Reggel elsőként számolt be. Gy. Németh Erzsébet frakcióvezető azt hangsúlyozta, ha Budapest elnyeri a címet, az egész Magyarországra jó hatással lehet. A Budapest a tiéd címet viselő tervezet a Duna vizére építi ötlethalmazát. Ebből egy a Citadellából fürdőt csinálna. Feszített víztükörrel.

– Szamárság! – összegezte véleményét Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke. Pedig a főváros komolyan foglalkozik a pályázattal. Önálló projektirodát alapított Bojár Iván András igazgatásával, munkacsoportokkal, összesen huszonkilenc szakember részvételével. A Citadella fürdőről szóló gondolatok nem kevés elhivatottságról árulkodnak. „Citadella fürdő: a megszülető új, 21. századi fürdő egységesíteni fogja magában a fürdőkultúra legújabb vívmányait. A Budapesten erősen jelen levő török- és római kori hagyományokkal, mindezt magas színvonalú építészeti minőséggel ötvözve. A fürdő szerves részét fogja képezni a budai oldal méltán neves fürdősorának, szimbolikus értelemben megkoronázva azt.”

– Megint egy újabb blöffről van szó. Olyan, mint a papírmetró, ami tizenöt éve készül az asztalon – mondta lapunknak Sasvári Szilárd. A városképvédelmi bizottság korábbi elnöke szerint nem történik más, mint újabb adag hablatyot szórnak a levegőbe. A fideszes politikusnak nem is az ötlettel van baja, hanem azzal, hogy nem megalapozott. Nincsenek hozzárendelve források, és a budapestieket megint nem kérdezték meg.  – Az ötletgyártásba a Fidesz is be tud szállni, de ha ebből valamit igazán akarnának Schiffer Jánosék, akkor már idén készíteni kellene a terveket. Legalább kétmilliárd forintot azonnal el kellene különíteni a célra – közölte a fideszes politikus. Hogy miből és mennyiből valósulhatna meg a fürdő, nem részletezi az ötmondatos leírás. Annyit tudat, hogy „kizárólag magántőkéből, a város igényeit is szem előtt tartó befektetői tőke felsorakoztatásával”.

Magyar Károly, a Budapesti Történeti Múzeum osztályvezető-helyettese nem tudta, sírjon vagy nevessen az ötlet hallatán. Szakmai szempontok alapján nem akarta minősíteni, mivel középkori erődítményekkel foglalkozik. Budapestiként azonban nagyon furcsa, teljesen értelmetlen elképzelésnek tartja. A Nemzeti Kulturális Örökségvédelmi Hivatal egyelőre nem kívánt nyilatkozni, a tervről ugyanis lapunktól értesültek először. A telefonban hallható hosszú-hosszú csend azonban bizonyította a megdöbbenést. A hivatalt eddig még nem kereste meg a projektiroda, pedig az erődítmény védettség alatt áll. Kérésükre faxon elküldtük a Citadella fürdő látványtervét.

Szőke László, az MDF frakcióvezetője azt mondta a Reggelnek, ekkora baromságot már régen nem hallott. Vízépítő mérnökként az a véleménye, aki ezt kitalálta, híján van mindennemű szakmai hozzáértésnek. – Ha a meghökkentés, a viccelődés volt a cél, akkor elérte. Még a jelenleg működő fürdőket sem képes a főváros olyan állapotba hozni, hogy azokat kulturáltan lehessen használni – közölte Szőke a Reggellel.

Schneller István főépítész véleményét is szerettük volna megtudni, ám sűrű programja miatt tegnap nem tudott válaszolni kérdéseinkre. Zsinka László elhibázottnak tartja az ötletet, nem a vízre építené a kulturális fővárost. Írásos anyagot még ő sem kapott, pedig a tervet a fővárosi közgyűlés csütörtöki ülésén készül megtárgyalni. Ráadásul az előzetes napirendi pontok között nem is szerepelt a pályázat. Így nehéz felelős döntést hozni. Demszky Gábor főpolgármester tegnap a Budapesti Búcsú hétvégi programjai iránti nagy érdeklődést méltatta. Úgy vélte, ez azt jelzi, hogy Budapest igazi kulturális főváros, ezért is pályázik az Európa kulturális fővárosa 2010 címre.

Merészet már álmodtak, abból sem lett semmi

Az osztrákok által 1854-ben átadott erődítményt a pestiek az elnyomás jelképének tartották. Számos fantasztikus ötlet született eltüntetésére. 1917-ben Lendl Adolf a helyén, a hegy gerincén, egy több száz méteres domború Magyarország-térképet állított volna, még a legapróbb tanyát is feltüntetve rajta. Az óriási térképet járda övezte volna, amelyről távcsővel tanulmányozták volna az országrészeket. Az egészet egy üvegbura alá álmodta. A krónikások szerint az efféle tervek megvalósítása akkoriban pénzügyi nehézségekbe ütközött.

A budapestieknek egyáltalán nem tetszik, hogy valakik fürdőt akarnak csinálni az erődítményből

Nagy Anna (23) eladó: – Eddig még nem is hallottam erről. Attól függ. Nehéz így elsőre okosat mondani. Ha a jelenlegi funkciók megmaradnak, akkor pártolom az elképzelést. Ha csak fürdő lesz, akkor azonban nem. Ide szerintem szálloda és étterem való. Hirtelen most nem is tudom elképzelni, hogyan festene itt egy nyitott medence. Elég szokatlan lenne, az biztos. Lukács Linda (24) egyetemista: – Elég merész elképzelésnek tűnik. Itt a hegy tetején? Szerintem nem kellene Budapest egyik leghíresebb nevezetességéből strandot csinálni. Arra találhatnak ennél alkalmasabb helyszínt is. Maradjon meg a mostani funkciója, mert ez így szép. Néhol azonban még ráférne egy kis csinosítás. Ha ezt otthon elmondom, el sem fogják nekem hinni. Féniász Dániel (18) és Tarján Eszter (17) diákok: – Szerintünk maradjon meg olyannak, amilyen most. Gyakran jövünk fel ide és nekünk így tetszik. Ez egy műemlék, nem is értjük, hogy miért akarnak belőle fürdőt csinálni. És egyáltalán miért pont fürdőt? Ki találta ezt ki? További felújítását azonban pártoljuk, hiszen nagyon sok turistát vonz ez a patinás erőd. Ez a fürdőterv csak rossz vicc. Gácsi Józsefné (68) nyugdíjas és családja – Felháborító! Ez valami luxusfürdő lesz? Mindig csak a gazdagokra gondolnak. Ki tudja majd megfizetni a jegyet? Mert hogy nem lesz olcsó, abban biztos vagyok. Már most sem tudom elvinni a kisunokámat egy normális strandra. Miért nem tudnak egyszer valami olyat kigondolni, amit a kispénzű emberek is meg tudnak majd fizetni?

– Eddig még nem is hallottam erről. Attól függ. Nehéz így elsőre okosat mondani. Ha a jelenlegi funkciók megmaradnak, akkor pártolom az elképzelést. Ha csak fürdő lesz, akkor azonban nem. Ide szerintem szálloda és étterem való. Hirtelen most nem is tudom elképzelni, hogyan festene itt egy nyitott medence. Elég szokatlan lenne, az biztos.

Lukács Linda (24) egyetemista:

– Elég merész elképzelésnek tűnik. Itt a hegy tetején? Szerintem nem kellene Budapest egyik leghíresebb nevezetességéből strandot csinálni. Arra találhatnak ennél alkalmasabb helyszínt is. Maradjon meg

a mostani funkciója, mert ez így szép. Néhol azonban még ráférne egy kis csinosítás. Ha ezt otthon elmondom, el sem fogják nekem hinni.

Féniász Dániel (18) és Tarján Eszter (17) diákok:

– Szerintünk maradjon meg olyannak, amilyen most. Gyakran jövünk fel ide és nekünk így tetszik. Ez egy műemlék, nem is értjük, hogy miért akarnak belőle fürdőt csinálni.

És egyáltalán miért pont fürdőt? Ki találta ezt ki? További felújítását azonban pártoljuk, hiszen nagyon sok turistát vonz ez a patinás erőd. Ez a fürdőterv csak rossz vicc.

Gácsi Józsefné (68) nyugdíjas és családja

– Felháborító! Ez valami luxusfürdő lesz? Mindig csak a gazdagokra gondolnak. Ki tudja majd megfizetni a jegyet? Mert hogy nem lesz olcsó, abban biztos vagyok. Már most sem tudom elvinni a kisunokámat egy normális strandra. Miért nem tudnak egyszer valami olyat kigondolni, amit a kispénzű emberek is meg tudnak majd fizetni? Hosszú sorok kígyóztak a Szent György téren, hogy láthassák Munkácsy Mihály Ásító inasát. Ez is azt bizonyítja, a főváros odavan a kultúráért. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában