Ország-világ

2005.06.17. 06:23

Csalásra csábít a vevő, de én félek

TELEKÜGYLET Olvasónk el akarja adni érdi telkét. A napokban jelentkezett is egy vevő. Kérte, a szerződésbe írjanak a valós vételárnál kisebb összeget. Így kevesebb illetéket kellene fizetnie.

BAMA

Jól teszi a kedves olvasó, ha nem megy bele a csalásba – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A közvetítésükkel kötött szerződésekben ők is mindig a valóságnak megfelelően rögzítik a tényeket. Az adásvételről szóló írás dokumentum, amelyre később akár hivatkozni is lehet. Az illetéket, amelyet a magyar állam vagyonszerzéskor szab ki, valóban annak kell lerónia, aki e vagyontárgyat vásárolja. Teleknél, azaz földnél az összeg eltérhet a lakásvásárlásnál fizetendőtől. Az általános vagyonszerzési illeték a vételár tíz százaléka. A lakás céljára vásárolt ingatlannál kisebb: négymillió forintig két százalék, afelett viszont az ár hat százaléka.

Előfordul, hogy az eladó átvállalja a vevőtől az illetéket. Vagy az egészet vagy pedig egy részét. Ez a két fél megállapodásától függ. A gesztus mögött az a megfontolás rejlik, hogy aki nagy pénzhez jut, annak az ügylet így is megéri. A vételárral egyébként sokan csalnak, de a jogász mindenképpen lebeszél minket a turpisságról. Különben is, egy Érd-parkvárosi teleknek feltehetően van akkora keletje, hogy hamar találjunk rá másik vevőt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában