Ország-világ

2005.06.08. 00:00

Cseh–szlovák védőbeszéd a Benes-dekrétumokról

Ivan Gasparovic szlovák államfő és a kedden Pozsonyban tartózkodó Jirí Paroubek cseh miniszterelnök megbeszélésük során egyetértettek abban, hogy országaiknak továbbra is el kell zárkózniuk a magyarok és a németek második világháború utáni jogfosztását törvényesítő Benes-dekrétumok felülvizsgálatától.

BAMA

A kollektív bűnösség elve alapján ítélkező, az egykori Csehszlovákia magyar és német nemzetiségű lakosait kitelepítésre, lakosságcserére, vagyonelkobzásra és egyéb jogsérelmekre kárhoztató egykori csehszlovák elnök, Edvard Benes dekrétumainak revíziójától Csehszlovákia mindkét utódállama a sürgetések ellenére következetesen elzárkózik.

Gasparovic és Paroubek szerint a dekrétumok a múlt részének tekintendők, mert a kérdés megnyitása nem kedvez a régió stabilitásának megőrzéséhez ragaszkodó érdekeknek. Szlovákia és Csehország e kérdésben a jövőben is támogatni kívánja egymást – állapodott meg Gasparovic és Paroubek. A szudétanémetek és a magyar nemzetiségűk kollektív bűnössé nyilvánítása hozzájárult a második világháború után a két népcsoport jogfosztásához és elűzetéséhez szülőföldjéről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában