Ország-világ

2005.06.25. 00:00

Egy év alatt 36 millió agysejt pusztul el

Az életkor változásával az ember teste folyamatosan átalakul. Egyetlen év nem hoz látványos változást, de a szervezetben ez alatt rengeteg dolog történik.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="100"] A huszadik életév tájékán megjelennek az első ráncok
[/caption]Szív Évente körülbelül 2,6 millió liter vért pumpál át magán. Nyugalmi állapotban percenként hetvenkettőt ver. A testi megerőltetés akár meg is hatszorozhatja a percenként kiáramló vér mennyiségét. Ha egy évig fel sem kelnénk, akkor is 42 milliót dobbanna a szívünk.
Vér Az emberi szervezetben keringő vér elemei folyamatosan cserélődnek. A 25. életévtől csökken a vér oxigéntartalma. Ez okozza, hogy évről évre hamarabb fáradunk el.
Izomzat Egy átlagos felépítésű nő harmincadik és hetvenedik életéve között izmainak körülbelül a harmadát veszíti el, ezzel párhuzamosan csökken az ereje. Növekszik a testzsír mennyisége: 30 és 40 között átlagosan öt kilót szed fel mindenki.
Emésztés Egy napi 2000 kilokalóriát fogyasztó nő évente 730 ezer kalóriát éget el. Ez 1460 tábla csokoládénak vagy 12 ezer almának felel meg. Az évek múlásával a szervezet egyre lassabban emészt, egy 70 esztendős ember már napi 500 kilokalóriával kevesebbet igényel.
Bőr A bőrszövet újratermelése fokozatosan lassul, csökken a bőr rugalmassága. A huszadik év körül megjelennek az első ráncok, negyven körül az első szarkalábak, ötven fölött pedig a száj melletti ráncok.
Haj Az egészséges haj évente 15 centiméternyit nő. Egy felnőtt naponta 150–300 hajszálat hullajt el, évente tehát akár százezernél is többet. Fiatal korban a szálak újranőnek, később a folyamat lassul. Harminc fölött csökken a haj színanyagának mennyisége, ötven fölött már minden második nőnek vannak ősz hajszálai.
Köröm A körmök fele olyan gyorsan nőnek a lábon, mint a kézen: évente 2,5, illetve 5 centimétert. A kéz körmei három hónap alatt 1,25 centivel lesznek hosszabbak, ha nem vágják le.
Agy Százbillió agysejtünk közül évente 36 millió pusztul el, nem is termelődik újra. Az intelligenciahányados a 26. év táján véglegesül, utána nem növekszik.
Csontozat A csontok vastagsága és szilárdsága a 35. életévtől csökken, a folyamat a nőknél valamivel gyorsabb. Ötven fölött minden második nő csontritkulásban szenved.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában