Ország-világ

2005.06.29. 06:21

Elapadtak a vizek az utcán

Nyoma veszett a köztéri kutaknak Budapest egyes kerületeiben. Korábban szinte minden utcasarkon volt belőlük, de több helyütt leszerelték. Másutt a vandálok apasztják a számukat.

Vajta Zoltán

Eltűntek a kutak a Városligetből – legalábbis erre panaszkodnak a zuglói lakosok az önkormányzatnál. A meglévő kutak rendszerint eldugultak vagy más okból nem működnek. Jobb esetben alig csordogálnak. A Ligetben sétálgató családok csak az utcai árusoktól tudnak ásványvizet vásárolni, méregdrágán. Fellnerné Mészáros Ilona, a Főkert Rt. munkatársa elismeri, kevés a működő kút a Ligetben. A húszból jó, ha tizenöt működik. Persze csak akkor, ha a vandálok szét nem verik vagy el nem dugítják. Legutóbb a KRESZ-parkban és a Vajdahunyadvárnál törték össze az ivókutakat.

A rongálás ellen valószínűleg csak a térfigyelő kamerákkal lehet védekezni. A főváros már tervezi a Liget bekamerázását. Ettől függetlenül Fellerné szerint a 30-40 éves kutakat már ki kellene vonni a forgalomból. Azokkal a vandálok nélkül is sok a baj. Zugló kertvárosi részén is nyoma veszett az évek során a köztéri kutaknak. Van, ahol csak víz nem folyik belőlük. Pedig annak idején főleg a biciklizésben megszomjazott gyerekek rendszeresen használták azokat. Igény lenne rájuk, hiszen a külső kerületekben, ahol szép számban megmaradtak, kedvelik a budapestiek. A gyanakvó zuglóiak a budapesti üdítőital-lobbit okolják a hiány miatt. Ennek ellentmond, hogy a Fővárosi Vízművek Rt. adatai szerint más külső kerületekben működnek a kutak. Sőt  több helyen új kutakat állítanak fel. A Gellérthegyen például négy új csapot helyeztek üzembe a közelmúltban. Bánsági György, a fővárosi közgyűlés környezetvédelmi bizottságának elnöke azt mondja, ha ezek beválnak, másutt is találkozhatunk velük.

Hogy miért maradtak víz nélkül a vakációzó zuglói gyerekek, nem lehet tudni. A kerület és a fővárosi vízművek is mossa kezeit. Péterffy Gábor, a közműcég kommunikációs igazgatója szerint ők csak azokat a kutakat működtetik, amelyekre megrendelést kapnak az önkormányzattól. A kerületek átalánydíjat fizetnek a köztéri vízforrásokért. Ha a hivatal kéri, a vízművek leszereli a csapot. Nyilvántartásuk szerint Zuglóban hét, a XVIII. kerületben viszont száznyolcvannyolc kút ad vizet. Pálffy Imre, Zugló városüzemeltetési osztályvezetője állítja, ők nem kapcsoltattak ki egyetlen kutat sem. Hiszen az elzárás ötször annyiba kerül, mint ötévi működtetés. - Magam vagy húsz kút létezéséről tudok – állítja. Jelezték is a vízműveknek a hiányos nyilvántartást. Pálffy szerint amúgy nem lenne szükség ezekre a kutakra, mert lényegében mindenhova bevezették már a vizet. A játszótereken pedig folyamatosan bővítik az ivókutak számát.

Addig lopták a vizet, amíg elzárták a csapot

A köztéri kutakat akkor építették, amikor Budapesthez csatolták a külső kerületeket. Akkoriban rendelet írta elő, hogy adott távolságonként vízforrást kell biztosítani azoknak a háztartásoknak, amelyekben még nincs vezetékes víz. A kutakból kertet locsoltak vagy autót mostak a budapestiek. Vagyis lopták a vizet. Ezért teljesen felesleges fenntartani a berendezéseket. Ebben egyetért az önkormányzat és a vízművek is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában