Ország-világ

2005.06.11. 00:00

Életveszélyes az örökségünk

Figyelemfelkeltő nemzetközi akciót szervezett a WWF temészetvédelmi alapítvány. Vérmintával bizonyítják, hogy milyen óriási katasztrófához vezethet vegyszerekkel teli világunk.

Dávid Szonja

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Nemcsak az unoka, hanem a nagymama is vállalta a vérvizsgálatot. A mintákat Hollandiában, egy központi laborban fogják elemezni.
[/caption]Őszintén remélem, hogy végre fordul a kocka, és az emberek egészsége lesz a fontos. Eddig csak a gyártók és a forgalmazók érdekei számítottak. Jelentkeztem a felhívásra, mert azt szeretném, hogy a gyerekeim egészséges környezetben éljenek. Nem fogok meglepődni az eredményen, tudom, hogy nem lesz valami fényes – mondta Borárosné Radics Tünde. A harcos környezetvédő édesanyjával és kislányával érkezett az Erzsébet Kórházba. Barbara, aki hamarosan 12 éves lesz, szó nélkül követte anyukáját a vérvételre.

– Hat kémcsővel vettek tőlem vért, de nem izgultam egy kicsit sem. Fontos, hogy megvédjük a természetet. Nagyon szeretem az állatokat, van otthon több kutyánk és egy papagájunk is – mesélte lapunknak a kislány.

Mosószerek, háztartási gépek, bútorok. Csupa olyan eszköz, amely megkönnyíti a mindennapokat. A kényelem fontos, de ezek az eszközök folyamatosan, a szó szoros értelmében mérgezik a használókat. A gyártók nagyon sokszor úgy alkalmaznak vegyi anyagokat, hogy azt sem tudni, milyen veszélyt jelentenek az emberekre. A WWF, azaz a nemzetközi természetvédelmi alapítvány tizenkét európai országban vesz vért egy-egy családtól. Így kiderül, hogy milyen vegyi anyagokkal és mennyire szennyezett Európa lakosainak szervezete. Az akcióban összesen három generációt vizsgálnak.

Dr. Zacher Gábor osztályvezető főorvos szerint sokkal jobban oda kellene figyelni az egészségre ártalmas anyagokra. – A lebomlási folyamat hosszú, a káros anyagok nehezen távoznak a szervezetből. Örököljük, majd tovább is adjuk ezeket a vegyszereket – nyilatkozta a toxikológiai osztály vezetője. – Tőlem is vettek vért, és kiderült, hogy 41 féle káros anyagot találtak a szervezetemben. Nem lehet tovább halogatni egy szigorú vegyszertörvény megalkotását. A veszélyes anyagokat be kell tiltani. A fogyasztóknak adjanak a gyártók és a forgalmazók megfelelő információt – mondta Márkus Ferenc a WWF magyarországi igazgatója.

A természetvédelmi alapítvány képviselői szerint nem lehet csak a gazdasági tényezőkre figyelni. Az Európai Parlament képviselői esetleges döntésükkel segíthetik az egészség megőrzését és a természetes környezet megmentését. Az Európai Unióban körülbelül száz vegyi anyag van forgalomban. Az adatok megdöbbentőek és riasztóak: a kétezerötszáz legnagyobb mennyiségben használt vegyszer nyolcvanhat százalékáról nincsenek biztonságos információk. Ez azt jelenti, hogy számos anyagról még nem derült ki, hogy milyen környezeti és egészségügyi kockázatot rejt magában hosszú távon. A vegyszerek befolyásolhatják a hormonrendszer működését, daganatos megbetegedéseket, fejlődési, idegrendszeri rendellenességeket és allergiát is okozhatnak.

Csak a nagyon szigorú törvény segíthet

A nemzetközi természetvédelmi alapítvány olyan törvényért harcol, amely garanciát jelent egy egészséges élet kialakítására. Akciójukkal nyomást próbálnak gyakorolni az EU döntéshozóira. A WWF két éve 47 Európai Parlamenti képviselőtől vett vért. Tavaly pedig 14 európai környezetvédelmi és egészségügyi miniszertől. A most levett mintákat Hollandiában egy központi laborban elemzik. A három generáció vizsgálatakor az is ki fog derülni, hogy a terhesség alatt, és később, a szoptatáskor milyen vegyi anyagok kerülnek át a csecsemőkbe az édesanya szervezetéből.

A három generáció vizsgálatakor az is ki fog derülni, hogy a terhesség alatt, és később, a szoptatáskor milyen vegyi anyagok kerülnek át a csecsemőkbe az édesanya szervezetéből. Nemcsak az unoka, hanem a nagymama is vállalta a vérvizsgálatot. A mintákat Hollandiában, egy központi laborban fogják elemezni. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában