Ország-világ

2005.06.27. 00:00

Fekete, fehér, igen, nem

Kávé vagy tej? Esetleg tejeskávé? Reggeli italunkról persze könnyű dönteni. A tét nem túl nagy, legfeljebb kárba vész egy pohárka nedű. Igazi teher akkor nehezedik a vállunkra, amikor sorsunkat gyökeresen megváltoztató választás előtt állunk. Dönteni tudni kell.

Árvay N. Tivadar

[caption id="" align="alignleft" width="276"] Döntéseivel nemcsak saját sorsát, hanem mások életét is megváltoztathatja. Örüljenek együtt a sikereknek!
[/caption]Rémálmok gyötrik, összeszorul a gyomra, legszívesebben visszapörgetné az idő kerekét? Vagy határtalan boldogság tölti el, és izgatottan várja a végeredményt? Mindannyian másképp éljük meg a döntéshozatal pillanatát. Vannak, akik könnyen veszik az akadályokat, mások hosszan töprengenek, kapkodnak fűhöz-fához, és végül úgy gondolják, hibáztak. Pedig döntések nélkül nem jutunk előre. Választás előtt álló tanácstalanságát nem szabad kihasználni, lenézni. Segítsünk egymáson.

Sürgetni tilos!
Ne duruzsolja tele mások fejét badarságokkal, ha nem tudja megítélni, mekkora kárt okozhat ezzel. Az elkapkodott döntések ritkán helyesek. Legyen tekintettel a dilemma előtt álló életkorára is. Kellő élettapasztalattal lehet, hogy ön jobban átlát bizonyos helyzeteket, de ne ezzel érveljen, hanem világítsa meg a homályos pontokat. Mások sorsa felett nem ítélkezhet. Aki választás előtt áll se hagyja magát sürgetni. Gondolja át a helyzetét, mielőtt előáll a farbával. – Ha másoknak ad tanácsot, az valóban tanács legyen, ne a döntés maga – javasolja dr. Belső Nóra pszichiáter. – A másik ember majd mérlegel a saját szemszögéből. Ha ön kap tanácsot, gondolja át, mennyire egyezik a saját helyzete a tanácsadóéval, és mi a különbség. Így könnyebb mérlegelni, hogy a kapott  jó tanács megfelel-e a céljainak.

Ne legyen tesze-tosza!
„Doktor úr! Olyan bizonytalan vagyok. Vagy mégsem?” – hangzik a klasszikus vicc poénja. Gyakran állítják, hogy a hölgyek nehezebben mondják ki a végső szót, pedig valójában ez nem így van. Egyszerű helyzetekben gyorsan, gondolkodás nélkül döntenek, általában helyesen. Inkább a férfiakra jellemző a hosszas rágódás, mely időnként idegesítő piszmogássá fajul. Krízishelyzetekben aztán fordul a kocka. Ilyenkor határozottak, hisznek az ítélőképességükben. – A nők minden döntést érzelmi oldalról közelítenek meg – mondja a pszichiáter. – Ez olykor a siker kulcsa lehet, de vannak helyzetek, amelyekben a férfiak „hidegebb” gondolkodásmódja a célravezető. Az érzelmileg fontos döntésekben a nők megérzései és együttérzése hasznos lehet. A férfiak jobban „használhatók” az ésszerűséget igénylő döntésekre (pl. anyagiak). Egy párkapcsolatban kifejezetten hasznos, ha eszerint osztják meg a feladatokat: anyuka jár szülőire, apuka dönti el, megengedhető-e a nyaralás.

Ossza meg terhét!
Kérdezzen meg másokat. A tapasztalt rókák segíthetnek a szorult helyzetekben. Persze ne bízza rá magát vakon ezekre a tanácsokra. Hallgasson meg több véleményt. Bonyolultabb kérdések megoldásához keressen szakértőt. Komoly kiadással, nagyobb beruházással járó döntések előtt ezt akkor is érdemes megtennie, ha a segítségért fizetnie kell. Átkozni fogja a percet, amikor garasoskodott, miután kiderül, hogy rossz autót, lakást vagy külfödi utazást választott. – Tartsa szem előtt, hogy akitől tanácsot kér, az a saját „szűrőjén” keresztül lát – figyelmeztet a szakember. – Ha pártatlan segítséget keres, inkább egy kívülállót kérdezzen. Sokan „szeretnek” tanácsokat osztogatni, hogy saját akaratukat érvényesülni lássák. Klasszikus helyzet, amikor a szülőkről még teljesen le nem vált fiatal pár két oldalról kap folyamatosan jó tanácsokat: „a legjobbat akarjuk nektek” alapon. Az érzelmileg közel állóktól kapott jó tanácsokat is el szabad vetni, ha az nem felel meg a céloknak. Szakemberektől célirányosan kérdezzen, de a döntést saját maga hozza meg!

Sose mondja: mi lett volna, ha!
Ha döntött, ne agyaljon tovább. Ezzel csak megkeseríti saját és szerettei életét. Ha mégis kiderül, hogy járhatott volna jobban, vizsgálja meg, mi volt az oka. Talán nem ismert minden részletet vagy félretájékoztatták, de az is előfordulhat, hogy időközben megváltoztak a körülmények. Ne essen pánikba, inkább köszörülje ki a csorbát. A problémák nem azért vannak, hogy eltemessék önt, hanem azért, hogy megoldásukkal előbbre jusson. – Az érett személyiségű ember egész élete tanulási folyamat. Ha hibáztunk, ne feledjük, de vállaljuk fel, fogalmazzuk meg, mit rontottunk el, hogy legközelebb okosabbak legyünk annál a bizonyos lépésnél.

Dr. Belső Nóra pszichiáter

Lényeges tudni, hogy figyelmeztető jel, ha viselkedésünk gyökeresen megváltozott döntési helyzetekben. Stresszre, szorongásra vagy akár depresszióra hívhatja fel a figyelmünket, ha egyszer csak azt vesszük észre, hogy képtelenek lettünk dönteni, akár a legapróbb dolgokban is. Ennek az ellenkezője is igaz. Ha korábban megfontoltabbak voltunk és ez változott meg, túl gyorsan, esetleg felelőtlenül döntünk, szintén lelki okok húzódhatnak meg a háttérben. Tanulhatunk és tanulnunk kell mind a jó, mind a rossz döntéseinkből, akár érzelmi, akár más problémáról volt szó.

Tanulhatunk és tanulnunk kell mind a jó, mind a rossz döntéseinkből, akár érzelmi, akár más problémáról volt szó. Döntéseivel nemcsak saját sorsát, hanem mások életét is megváltoztathatja. Örüljenek együtt a sikereknek! -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában