Ország-világ

2005.06.02. 05:57

Génekbe kódolt csábítás

Megvan a megfelelő képesítésem, tanultam, továbbképeztem magam. Mégis a kolléganőmet léptetik elő, mert miniszoknyában jár és csábos a dekoltázsa – gondolják sokan. Néha nem minden alap nélkül.

Gyulay Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Az előnyökért nyújtott szex kódolva van emberi természetünkben. A csimpánzokhoz hasonlóan néhány nő is felkínálja magát, ha jövője a tét.
[/caption]Dr. Wolfgang Rost marburgi pszichológus szerint az emberszabású majmok génállományának 98,5 százaléka megegyezik az emberével. Márpedig a korábban végzett állatkísérletek során bebizonyosodott, hogy amikor egy majomhölgy eleségre vágyik, a túlélés érdekében a testét ajánlja fel ellenszolgáltatásként a hímeknek. – Az előmenetelért nyújtott szex, mondhatni, a génjeinkben rejlik – vonja le a következtetést Rost doktor. – Némely nő ezt napjainkban ügyesen ki is használja. Minél keményebb a küzdelem, annál kifinomultabbak lesznek az eszközök. A nők ugyanis tudat alatt erős férfit keresnek maguknak, aki szükség esetén képes megvédeni közös gyermekeiket. Közben persze gazdaságilag is nyernek a dolgon, ha sikerül maguknak kihalászniuk egy tehetős hímet. A férfinak tehát nem csupán a gyermeknemzés válik feladatává, hanem a családi otthon megteremtése és a szükségletek mindenkori biztosítása is. A nő, ha nem is tudatosan, de párválasztáskor ezeket a szempontokat is mérlegeli.

Miként fogadják a csábítást a férfiak az íróasztal és a fénymásoló között félúton? Dr. Rost szerint nagyon kedvezően. – Hízeleg a férfiaknak, ha egy nő vonzónak és erősnek tartja őket. Maguk is mindent elkövetnek, hogy így legyen. Lenyűgöző kocsikat vezetnek, drága karórákat hordanak, márkás öltönyökbe bújnak és csábító kölnikkel illatosítják testüket.

Úgy tűnhet tehát, hogy az előmenetelhez vezető leggyorsabb út a szex lehet. Az eredmény rövid idő alatt meg is mutatkozik. – Egy röpke flört felforrósítja az iroda hangulatát, szárnyal a munkakedv – magyarázza a müncheni dr. Mahena Stief munkapszichológus. – Egy ilyen kaland azonban csak rövid távon működik a pályafutás motorjaként. Ha ugyanis egy nő túlontúl erősen és gyakran veti be bájait, könnyen bűbájos cicamicává válhat, és többé már nem a megfelelő munkatársat, hanem inkább a szexpartnert látják majd benne felettesei.

A kapcsolat azonban az esetek többségében előbb-utóbb megszakad, a férfiak hamar megunják a könnyen szerzett prédát. – Ilyenkor általában rendkívül kellemetlenné válik az irodai hangulat. Előfordul, hogy a főnök el is bocsátja korábbi szeretőjét – állítja Stief doktornő. A munkapszichológus szerint ami a karriert valóban és hosszú távon befolyásolja, az a szakértelem, a jó önmenedzselés és az alkalmasság mások irányítására. Ezek bizonyításához azonban sem szexi megjelenésre, sem csábító mosolyokra nincsen szükség. A munkahelyi flörtök és légyottok egyébként is rengeteg buktatót rejtenek magukban. Egy gyors menet az irodában akár jogi következményekkel is járhat, de ezt kevesen tudják. Dr. Uwe Scherf solingeni ügyvéd szerint aki szolgálati időben a munkahelyén szexel, az állását kockáztatja. Ha valamely munkahelyi kötelezettségének nem tesz eleget, munkaadója arra az időre járó fizetését levonhatja.

– Főnök és beosztott közt ebből a szempontból nincs különbség. Egy részlegvezető éppen olyan gyorsan repülhet, mint a beosztottja – véli a jogi szakértő. – Sőt, az elöljáró közelebb is áll a kirúgáshoz, mert neki példát kéne mutatnia a többiek számára. És hogy mire következtethetünk mindebből? Ha előítéletektől mentesen gondolkozunk, elfogadhatjuk, hogy egyes nők, akik így kívánják karrierjüket építgetni, mellette még életük nagy szerelmét is megtalálhatják főnökükben. Általánosságban azonban mégis igaz: a teljes testi bevetés ritkán kifizetődő.

Sok vállalatnál tiltják, a dolgozók mégis flörtölnek

Fehér Katalin, kommunikációs szakember: Aki nem talál párra az iskolában vagy a baráti körben, az a munkahelyén kezd ismerkedni. A legtöbb ember nem nyolc, hanem tíz-tizenkét órát dolgozik, úgyhogy nem marad más terep a párkeresésre. A nagy nemzetközi vállalatok általában nem nézik jó szemmel az irodában szövődő románcokat. Ennek elkerülése érdekében előfordulhat, hogy belépéskor olyan szerződést íratnak alá a dolgozóval, amelyben kikötik, hogy nem létesíthet kapcsolatot munkatársával. Ha mégis megtörténik, a pár legtöbbször titkolja a dolgot. A vezetők szerint a szerelmi viszony elvonja a figyelmet a munkáról és rontja az irodai légkört.

Aki nem talál párra az iskolában vagy a baráti körben, az a munkahelyén kezd ismerkedni. A legtöbb ember nem nyolc, hanem tíz-tizenkét órát dolgozik, úgyhogy nem marad más terep a párkeresésre. A nagy nemzetközi vállalatok általában nem nézik jó szemmel az irodában szövődő románcokat. Ennek elkerülése érdekében előfordulhat, hogy belépéskor olyan szerződést íratnak alá a dolgozóval, amelyben kikötik, hogy nem létesíthet kapcsolatot munkatársával. Ha mégis megtörténik, a pár legtöbbször titkolja a dolgot. A vezetők szerint a szerelmi viszony elvonja a figyelmet a munkáról és rontja az irodai légkört. Az előnyökért nyújtott szex kódolva van emberi természetünkben. A csimpánzokhoz hasonlóan néhány nő is felkínálja magát, ha jövője a tét. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában