Ország-világ

2005.06.25. 00:00

Ha késik a gyermekáldás

Német kutatók megvizsgálták a Bajorország területén kinyert gyógyiszap összetételét és hatását. Kiderült, hogy a hatóanyagok hormonális szabályzóköröket aktiválnak, amelyek révén fokozható a női termékenység.

Németh Zsuzsa

[caption id="" align="alignleft" width="318"] A gyógyiszap nagyjából negyven Celsius-fokos, amikor a bőrre teszik. Húsz percig tart a kezelés, a kellemes meleg áthevíti a rossz vérellátású szerveket.
[/caption]A házaspárok 85 százalékának minden nehézség nélkül születik gyermeke, de 15 százalékuknál a spontán gyermekáldás elmarad. Orvosi szempontból egy házasságot akkor tekintenek meddőnek, ha a párnál védekezés nélkül, rendszeres házasélet ellenére egy év alatt nem következik be terhesség. Az orvostudomány az elmúlt két évtizedben sokat fejlődött, ma már olyanoknak is lehet gyermekük, akik korábban nem is reménykedhettek ebben. Az iszappakolások intenzívebbek a fürdőkúráknál. Az iszapot kifőzik, fertőtlenítik, csírátlanítják. Gyógyhatását az ásványianyag-tartalom adja. Általában 40 Celsius-fok feletti hőmérsékletű, amikor a bőrre teszik, a kezelés húsz percig tart. A meleg iszap áthevíti a rossz vérellátású szerveket.

Erdélyben a Görgényi-havasokhoz tartozó Mező-havas Cseresznyés-hegy nevű csúcsának alján fekszik a szovátai fürdőtelep. A szovátai fürdővidék öt sós tóval rendelkezik. A tavak azért sósak, mert a föld belsejéből feltörő források vastag sótelepeken haladnak keresztül. A tavak iszapja olyan gyógyhatású anyagokat tartalmaz, amelyek nemcsak reumatikus, hanem nőgyógyászati panaszok enyhítésére is alkalmasak. A sós tavak legnagyobbika a Medve-tó, amely az egyik legrégebben kiépített fürdővel rendelkezik. Vizének hőmérséklete lefelé haladva egyre melegebb, félméteres mélységben eléri a 30 Celsius-fokot.

[caption id="" align="alignright" width="138"] Háromhetes kúra után megfoganhat a baba
[/caption]Napjainkban kezd Szováta virágozni. A gyógyszállókat felújították, a tavak környezetét rendbe tették, megteremtve a minőségi gyógyturizmus lehetőségét. A hírek szerint sok meddő aszszonyt kezeltek már itt sikerrel. Nem ritka, hogy tíz év házasság után, háromhetes kúra hatására fogan meg a várva várt baba. Dr. Bartha András, a Szovátai Fürdő Gyógyközpont igazgató főorvosa lapunknak elmondta: a sós tavak aljáról nyert iszap alkalmas a női szervezet hormonháztartásának helyreállítására. A kezelés jótékony hatással van a petefészek alulműködésére, a meleg iszap pedig hőhatása révén megszünteti a krónikus gyulladásokat. Az iszapkúra két menstruációs ciklus között legalább két hétig tart. Egy kezeléssorozat ára a helyi luxushotelben 230 euró, míg a szerényebb gyógyközpontban ennek az összegnek csupán a negyedébe kerül. Évente mindössze ötven magyar nő keresi fel az itteni orvosokat. Az iszap gyógyhatását a német és más nyugati vendégek sokkal jobban ismerik.

A módszer hatásos, de nem használ mindenkinek

Dr. Czeizel Endre orvos-genetikus: Régen a fürdő-, iszapkezelés hatékony módszernek számított a meddőség kezelésében. Akkoriban az orvosok nem is tehettek mást, mint hogy egy-egy jó hírű európai fürdőhelyet javasoltak a gyermekre vágyó fiatalasszonyoknak. Akkoriban a férfiakat nem vizsgálták, így aztán előfordulhatott, hogy az asszonyok nem is az iszapnak, inkább a jóképű fürdőmestereknek köszönhették a gyermekáldást. Mai ismereteink szerinta kezelések hatásosak, de viszonylag szűk azoknak a rendellenességeknek a köre, amelyekre gyógyír az iszapkúra. Hiú reményeket keltenénk azokban a nőkben, akik petevezeték-elzáródásra vagy egyéb szervi rendellenességekre az iszapfürdőtől várják a megoldást. Magyarországon egyre több meddőségi centrumban kaphatnak szakszerű orvosi segítséget a házaspárok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában