Ország-világ

2005.06.29. 06:22

Halott után fizettetnek életbiztosítást

MORBID Olvasónk elhunyt feleségét gyászolja. Ebben a helyzetben különösen fáj neki, hogy a biztosítótársaság addig nem fizeti ki az asszony életbiztosítását, amíg a biztosítási év le nem telik.

BAMA

Az eljárás valóban lélektelen – értettek egyet a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Ám valószínűleg nincs mit tenni. A biztosítók általában belefoglalják a szerződés feltételrendszerébe a fent kifogásolt tételt. A jog blankettaszerződésnek hívja az ilyet.

A dokumentumot előre elkészítik, és mindenkire nézve azt használják. Mint egy diktátumot: vagy aláírod, vagy nincs biztosítás. Nem hagynak módot az ügyfélnek, hogy ő is feltételeket szabjon. Nem mondhatjuk, hogy ezt vagy azt a pontot emeljék ki a kedvünkért a feltételek közül. Az ügyvéd álláspontja szerint ez ellentétes a polgári törvénykönyv szellemével. Némelykor elő is fordul, hogy a hasonló szerződést a bíróságon később megtámadják. Legtöbben azonban elfogadják a társaságok feltételeit. Úgy érzik, egyszerűen nincs más lehetőségük, ha biztosítást akarnak kötni. Ami érthető, hiszen az embernek szüksége van legalább viszonylagos biztonságérzetre. Legyen szó lakásról, házról, autóról vagy akár a puszta életről.

A biztosítótársaságok pontosan erre építenek, amikor minél több pénzhez és minél nagyobb hozamhoz akarnak hozzájutni.

KÉRJÜK, írja vagy telefonálja meg, miről szeretne olvasni! REGGEL, 1122 Budapest, Városmajor u. 12–14. % (36-1) 488-5541; e-mail: [email protected]

REGGEL, 1122 Budapest, Városmajor u. 12–14. % (36-1) 488-5541; e-mail: [email protected] -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában